Svet

SAD odlažu pomoć za borbu protiv HIV u Ugandi zbog "anti-LGBT zakona"?

Zvaničnici koji rade na hitnom planu Bele kuće za borbu protiv SIDE (PEPFAR), na osnovu kojeg se Ugandi godišnje daje 400 miliona dolara, obavestili su partnere da se sastanci odlažu
SAD odlažu pomoć za borbu protiv HIV u Ugandi zbog "anti-LGBT zakona"?Getty © Jack Taylor/Getty Images

Američki zvaničnici odložili su sastanak u Ugandi o programu pomoći za borbu protiv HIV-a (AIDS), jer im je potrebno vreme da procene uticaj anti-LGBT zakona koji bi uskoro trebao da stupi na snagu, izjavio je portparol američkog Stejt departmenta.

Predlog zakona, jedan od najstrožih na svetu, usvojen je u parlamentu Ugande 21. marta i poslat predsedniku Joveriju Museveniju na potpis, ali ga je on vratio tražeći da se unesu izmene, prenosi Rojters.

Zvaničnici koji rade na hitnom planu Bele kuće za borbu protiv SIDE (PEPFAR), na osnovu kojeg se Ugandi godišnje daje 400 miliona dolara, obavestili su partnere da se sastanci odlažu zbog spornog zakona.

Portparol Stejt departmenta izjavio je da odluka nije dovela do zamrzavanja ili ukidanja PEPFAR-a u Ugandi, ali da će omogućiti zvaničnicima da procene uticaj zakona na aktivnosti PEPFAR-a.

"Razmatramo mogućnost da bi Zakon protiv homoseksualizma, ako bude potpisan, mogao da nas spreči u pružanju prevencije, nege i lečenja koji spasavaju život i pružaju jednake uslove svim žiteljima Ugande", rekao je portparol.

Novi zakon bi kriminalizovao širok spektar ponašanja označenog kao "promovisanje homoseksualizma" i nametnuo oštre kazne, uključujući smrtnu za ono što opisuje kao "teška homoseksualnost".

Museveni je zatražio od poslanika da postave razliku između izjašnjavanja kao gej osobe, što ne bi bilo zločin, ali da bi "delovanje prema toj devijantnosti bilo".

Predsednik Ugande takođe je zatražio da se uklone odredbe koje nameću obavezu građanima da prijave činove homoseksualizma jer bi to stvorilo "ustavne izazove" i takođe predstavljalo izvor sukoba u društvu, prethodno je preneo Rojters.

"Gardijan": Britanija finansira anti-LGBT organizacije u Ugandi

Britanski "Gardijan" prethodno je izvestio da Vlada Velike Britanije pomaže finansiranje verske organizacije u Ugandi koja podržava "kontroverzni zakon protiv LGBT zajednice".

Na osnovu zvaničnih podataka Međunarodne inicijative za transparentnost pomoći (IATI), Institut za novinarstvo i društvene promene (IJSC) otkrio je "zapanjujući" broj veza između anti LGBT organizacija u Ugandi i međunarodnih donatora, uključujući i Veliku Britaniju.

U februaru, članovi Međureligijskog saveta, uključujući Crkvu Ugande i nekoliko evangelističkih crkava, potpisali su izjavu u kojoj su izrazili veliku zabrinutost zbog "rastućeg širenja homoseksualizma" u Ugandi i uticaja "LGBT agende" na dobrobit dece.

Dve nedelje kasnije, Parlament Ugande je uzeo u razmatranje Zakon o borbi protiv homoseksualizma, koji je prošlog meseca usvojen nakon što je 387 od 389 poslanika glasalo "za".

image