Rusija

Nebenzja o napadima na Zaporožje: Ruski odgovor će biti prilično oštar

Nuklearna ili radiološka havarija u Zaparoškoj nuklearki imala bi katastrofalne posledice po građane Ukrajine, Rusije i susednih država, upozorili su i iz Međunarodne agencije za atomsku energiju
Nebenzja o napadima na Zaporožje: Ruski odgovor će biti prilično oštarGetty © Michael M. Santiago

Povodom napada Kijeva na Zaporošku nuklearnu elektranu i dalekovode koji vode do nuklearke i grad Energodar, stalni predstavnik Rusije na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija Vasilij Nebenzja najavio je da će Rusija odgovarati izuzetno oštro. 

On je dodao da se Rusija uzda da će Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) osuditi ukrajinsko granatiranje Zaporoške nuklearne elektrane, kao i ranije akcije Kijeva koje su mogle da dovedu do svetskog nuklearnog incidenta.

Nebenzja smatra da nuklearni incidenti mogu da se odraze na šire područje Evrope.

Vasilij Nebenzja je podvukao da Moskva nikada nije raspoređivala teško naoružanje i municiju na teritoriji nuklearke, te da tamo nema ni vojnika koji bi se mogli angažovati za napad sa teritorije stanice.

Kako je rekao, Moskva ima nameru da preduzima sve moguće mere za jačanje bezbednosti nuklearke, koje su u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i obavezama koje je preuzela, a koje proističu iz relevantnih međunarodno-pravnih instrumenata čija je učesnica.

Nebenzja je zaključio da predlozi koje je iznela IAEA povodom bezbednosti Zaporoške nuklearke odgovaraju merama koje je Rusija i do sada sprovodila.

Havarija bi imala katastrofalne posledice

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi objasnio je da IAEA sprovodi kontrolu i prati da se nuklearni materijali ne koriste za vojne ciljeve.

Na sednici SB UN ocenio je da je situacija u vezi sa Zaporoškom nuklearkom i dalje opasna i krhka, te da je do sada sedam puta isključivana iz sistema za snabdevanje strujom i prelazila na rad uz pomoć generatora.

On je naglasio da bi nuklearna ili radiološka havarija u Zaparoškoj nuklearki imala katastrofalne posledice po građane Ukrajine, Rusije i susednih država.

"To što do sada nije bilo nuklearnih havarija u nuklearki je čista sreća, ali jednom može da se dogodi da sreća okrene leđa", naglasio je Grosi.

image