Rusija

Zaharova: Ako EU konfiskuje rusku imovinu, Rusija će uzvratiti

Marija Zaharova navodi da je u pitanju krađa i da bi predstavnici Evropske unije trebalo da počnu stvari da nazivaju pravim imenom
Zaharova: Ako EU konfiskuje rusku imovinu, Rusija će uzvratitiwww.globallookpress.com © MFA Russia

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kaže da zamrzavanje i konfiskovanje ruske imovine u Evropi treba nazvati krađom, a ako se Evropska unija odluči na takav korak, Rusija će uzvratiti istom merom. 

"Ovo nije zamrzavanje, ovo je krađa. Mi tražimo od predstavnika Evropske unije da prestanu sa verbalnom manipulacijom i stvari nazivaju pravim imenom. O zamrzavanju i preraspodeli više ne treba pričati, samo treba reći:`Oni kradu`", rekla je ona i podvukla da predstavnici EU treba jednostavno da priznaju da EU namerava da nastavi sa krađom.

Prethodno je šefica Evropske komisije Ursule fon der Lajen izjavila da cilj Evropske unije nije zamrzavanje, već konfiskovanje ruske imovine u Evropi kako bi se finansirala obnova Ukrajine i da je za to je potrebno pripremiti pravni okvir.

Zaharova je navela i ranije primere, kako bi objasnila da specijalna vojna operacija u Ukrajini nije jedini povod za oduzimanje imovine. EU od 2014. godine iskorišćava brojne nelegitimne i nerazumne odluke o zamrzavanju imovine ruskih građana i kompanija navodeći da je u pitanju sankcija.

"Nije prva godina da postoji ova pojava, a ova praksa je već dugi niz godina odobravana od najvišeg sudskog organa Evropske unije - suda EU. On odbija da zaštiti imovinu Rusa, zapravo, otvoreno daje primat politici, u odnosu na zakon. Izgleda da EU cilja ne samo na privatne fondove, već i na rusku državnu imovinu. Pljačka usred bela dana, krađa", rezimirala je Zaharova.

Ursula fon der Lajen rekla je oformljena radna grupa koja se bavi konfiskovanjem ruske imovine.

"Konkretno, oni utvrđuju koji pravne osnove su potrebne da bi se konfiskovala već zamrznuta imovina i iskoristila za finansiranje obnove Ukrajine. Želja postoji, ali to nije jednstavno s pravne tačke gledišta, predstoji mnogo posla", najavila je je Fon der Lajen.

Takođe, lideri EU su ranije naložili EK da pripremi predlog za korišćenje zamrznute ruske imovine za finansiranje obnove Ukrajine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov tada je izjavio da će Moskva pronaći način da se bori protiv toga i da bi ovakva odluka bila još jedan korak u kršenju svih pravila i normi međunarodnog prava.

Na drugoj strani, nemački kancelar Olaf Šolc konstatovao je da je konfiskovanje i upotreba zamrznute ruske imovine veoma teško pravno pitanje.

"Za ovo pitanje potrebno je doneti zakonsko rešenje, što nije lako, jer je slučaj bez presedana", ocenio je Šolc. 

Fon der Lajenova i Šolc učestvovali su na konferenciji za obnovu Ukrajine, koja je održana u Berlinu, a šefica EK obećala je da će EU finansirati hitnu obnovu energetske infrastrukture Ukrajine.

 

image