Rusija

Patrijarh Kiril: Pomolimo se za jedinstvo naroda i jačanje pravoslavne vere (VIDEO)

Stotine vernika okupilo se u Sabornoj crkvi u Moskvi, kako bi celivali ikonu "Svete Trojice", koja je postavljena u centru hrama u oltaru
Patrijarh Kiril: Pomolimo se za jedinstvo naroda i jačanje pravoslavne vere (VIDEO)www.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril predvodio je liturgiju kod ikone "Svete Trojice" Andreja Rubljova u Sabornoj crkvi Hrista Spasitelja u Moskvi, prenose "RIA Novosti".

Stotine vernika okupilo se u Sabornoj crkvi. Ikoni, koja je postavljena u centru hrama u oltaru, pred početak bogosluženja, prvo se poklonilo sveštenstvo.

"Po naredbi ruskog predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina, ova ikona preneta je u našu crkvu da bi ovde ostala neko vreme, kako bi svi oni koji žele, mogli da priđu ovoj velikoj svetinji i da se pomole za jedinstvo naroda, za jedinstvo Crkve i jačanje vere pravoslavne među nama", kazao je patrijarh u besedi nakon liturgije.

Naime, ikona ruskog slikara Andreja Rubljova "Trojstvo" iz 15. veka, preneta je u Saborni hram Hrista Spasitelja u Moskvi, nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin ranije odlučio da ikona bude preneta iz moskovske Tretjakovske galerije u Rusku pravoslavnu crkvu.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve, na sastanku Svetog sinoda, obratio se predsedničkoj administraciji sa predlogom da se ikona prenese u Saborni hram Hrista Spasitelja na praznik Svete Trojice, koji Ruska pravoslavna crkva obeležava danas.

Kako je saopštio patrijarh Kiril, ikona će u Sabornom hramu Hrista Spasitelja ostati godinu dana, a potom će biti vraćena u Trojičku katedralu Trojice-Sergijeve lavre.

Čuvena ikona, koju je u 15. veku naslikao monah Andrej Rubljov, se od 1917. godine nalazila u zbirci Državne Tretjakovske galerije. Do komunističkog perioda je pripadala Trojice-Sergijevoj lavri, nalazila se u ikonostasu Trojičkog sabornog hrama.

"Mogli smo samo da sanjamo da će ova svetinja zaista biti vraćena Crkvi, kako bi se naš narod molio pred njom i tražio blagoslov Božiji i za zemlju i za Crkvu", kazao je ranije patrijarh.

image