Magazin

Tajna hrama sagrađenog na mestu gde je zaustavljen Hitler u pohodu na Moskvu

Glavni hram Oružanih Snaga Ruske Federacije duhovni je simbol Rusije koji proslavlja veliku pobedu života nad smrću, a svoja vrata vernicima je otvorio tek nedavno, 9. maja 2020. godine, na dan 75-godišnjice pobede nad nemačkom vojskom u Velikom Otadžbinskom ratu. Ipak, nesvakidašnja arhitektura svetinje u postmodernističkom stilu nije jedino što privlači pažnju - ovaj hram u sebi nosi i duboku simboliku.
Tajna hrama sagrađenog na mestu gde je zaustavljen Hitler u pohodu na Moskvu© printscreen youtube/ Телеканал Хабаровск

Izdaleka, naročito u sumrak ili kada je tmurno vreme, hram više podseća na tvrđavu, nepristupačnu bilo kom protivniku, na čijim bastionima umesto zastave koja se vijori na vetru, sijaju zlatne kupole i krstovi. Sav od stakla i metala, sa glavnom kupolom u obliku šlema kneza Aleksandra Nevskog na čijem je vrhu predstavljen Arhangel Mihailo, ovaj hram na Kubinke, u predgrađu Moskve "nikao" je baš na mestu na kom je Hitlerova vojska zaustavljena u svom napadu na Moskvu. Finansiranje ovog projekta pomogli su vernici iz celog sveta, Vlada Moskve, kao i administracija Moskovske oblasti, a izgradnja svetinje trajala je čitave dve godine.

Simbolika kao osnova za projekat

  • Glavni hram Oružanih Snaga Ruske Federacije sa tri strane okružen je memorijalnim spomenikom "Put sećanja", galerijom dužine 1418 metara sa 26 odvojenih sala sa "efektima teleporta" u glavne bitke, kao i mestom na kome se čuvaju podaci o više od 36 miliona vojnika koji su u njima učestvovali. Dužina od 1418 metara nije slučajna - upravo 1418 dana i noći trajao je rat između Rusije i Nemačke. Broj 1418 vezuje se i za visinu sporednih kupola na hramu, svaka je visoke 14,18 metara
  • U osnovi hrama nalazi se 435 stubova - zbir cifara 4+3+5 daje 12, što je broj apostola
  • Prečnik glavne (centralne) kupole je 22,43 metra, a njene osnove 19,45 metara, jer je u 22 časa i 43 minuta tog 9. maja 1945. godine bio potpisan akt o bezuslovnoj kapitulaciji nemačke vojske
  • Visina zvonika je 75 metara - upravo na 75-godišnjicu pobede nad Nemcima svečano je otvorena svetinja.
  • Glavni ulaz u hram "čuvaju" prvi ruski sveci, knezovi Boris i Gleb, nad njima je u zlato okovana Vladimirska ikona Bogorodice, a još više starozavetska Trojica, dok severna i južna vrata prikazuju scene iz Velikog Otadžbinskog rata. Severna vrata simbolizuju početak rata - knezovi Aleksandar Nevski i Dmitrij Donski prizivaju na borbu sa neprijateljem, dok su na ivicama vrata prikazane herojske scene i tragični događaji iz 1941. i 1942. godine: podvig Panfilovaca, odbrana Sevastopolja i Bresta, kao i parada 7. novembra 1941. godine. Juzna vrata, pak, simbolizuju rusku pobedu i kraj rata: na njima su prikazani arhangeli kako probadaju fašističkog orla.
  • Simbolika hrama nalazi se doslovno na svakom koraku, premda su podovi prekriveni livenim pločama u koje su utisnuti ostaci tenkova, pušaka i opreme protivničke vojske. Na taj način svaki posetilac hrama simbolično gazi fašizam.

Glava ikona hrama "Spas Nerukotvorni"

Spas Nerukotvorni od davnina je bio pokrovitelj ruske vojske, a tokom istorije bio je predstavljan na medaljama i znamenju ruske vojske, kao i nad ulaznim vratima ruskih tvrđava. Vojnici su u njemu videli svog pokrovitelja, dok su civilna lica u njemu videla zaštitnika i spasioca. Lik Isusa oslikan je u skladu sa starinskim tehnikama poput jajčane tempere, intarzije dragim i poludragim kamenjem, kao i utiskivanjem zlatnih listića na drvenoj topovskoj osnovi iz 1710. godine, koja je izvučena sa dna reke Neve. Izradu ikone finansirao je predsednik Rusije, Vladimir Putin, a do sada je proputovala preko 60 hiljada kilometara i "obišla" 120 ruskih svetinja i 300 kasarni i vojnih objekata.

Gornji i donji hram

U gornjem hramu nalazi se pet oltara - glavni je posvećen Hristovom Vaskrsenju nad kojim lebdi Isusov lik, dok su preostala četiri posvećena nebeskim pokroviteljima ruske armije: Andreju Prvozvanom (pokrovitelju mornarice), Aleksandru Nevskomu (pokrovitelju pešadije), Proroku Iliji (pokrovitelju avijacije) i velikomučenici Varvari (pokroviteljki raketne vojske). Na zidovima tamno zelene boje (koja se koristila pri izgradnji kao boja karakteristična za vojsku) koji su ukrašeni brojnim metalnim panelima sa izrezbarenim prikazima likova i događaja, su i mnogobrojni mozaični likovi Isusa, Bogorodice i svetih pokrovitelja ruske vojske, a nalazi se i pano sa scenama najznačajnijih bitaka kako prošlih vekova, tako i Velikog Otadžbinskog rata.

Donji hram posvećen je Krstitelju Rusije, knezu Vladimiru, a ono što ga od ostatka hrama izdvaja jeste, potpuno drugačiji od ostatka hrama enterijer, - bez ijednog prozora i u kombinaciji svetlo plave i bele boje sa zlatnim detaljima i lusterima sa vitražima.

image