Rusija

Papin izaslanik iznenada doputovao u Kijev: Tražimo put ka miru

Katolički kardinal stigao je u posetu Kijevu kao papski izaslanik za rešenje sukoba
Papin izaslanik iznenada doputovao u Kijev: Tražimo put ka miruwww.globallookpress.com © LaPresse / Roberto Monaldo

Šef Biskupske konferencije Italije kardinal Mateo Zupi posetiće Kijev od 5. do 6. juna kao specijalni izaslanik pape za rešavanje sukoba u Ukrajini, saopštila je u ponedeljak pres služba Svete stolice.

"Ovim se objavljuje da će od 5 do 6. juna 2023. kardinal Mateo Maria Zupi, nadbiskup Bolonje i predsednik Biskupske konferencije Italije, posetiti Kijev kao izaslanik svetog oca Franciska. Glavni cilj ove inicijative je da se detaljno sasluša mišljenje ukrajinskih vlasti o mogućim načinima postizanja pravednog mira" što bi trebalo da doprinose popuštanju tenzija.

Rimski list "Mesađero" piše da je kardinal Zupi već stigao u Ukrajinu u ponedeljak i navodi da je sve obavijeno najstrožom tajnom iz očiglednih bezbednosnih razloga.

Portparol Svete stolice Mateo Bruni rekao je ranije da je papa Francisko naložio kardinalu Zupiju da izvrši "misiju koja će doprineti ublažavanju tenzija u sukobu u Ukrajini, u nadi da bi to moglo da otvori put ka miru".

On je nagovestio da Zupi u okviru svoje misije namerava da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Specijalni izaslanik Vatikana prethodno je bio deo tima koji je 1992. godine bio posrednik u pregovorima tokom građanskog rata u Mozambiku.

image