Rusija

Zaharova podsetila: RF upozoravala UN na moguće napade Ukrajine na HE Kahovka, nije bilo odgovora

Predstavnik RF pri UN od oktobra prošle godine upozorava da Kijev sprema velike napade na hidroelektranu. Šta je UN uradio da to spreči, pitaju danas iz ruskog MSP-a
Zaharova podsetila: RF upozoravala UN na moguće napade Ukrajine na HE Kahovka, nije bilo odgovorawww.globallookpress.com © MFA Russia

Predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova podsetila je danas da je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama još prošle godine upozorio generalnog sekretara UN Antonia Gutereša da "kijevski režim planira da uništi branu hidroelektrane Kahovka u Hersonskoj oblasti".

U pismu od 21. oktobra se navodi da "ukrajinske snage razmatraju opciju puštanja podvodnih mina niz Dnjepar, ili masovnog raketnog napada na hidroelektranu". Rusija je još tada registrovala avionske napade po brodskoj prevodnici HE Kahovke kako bi se nivo vode u reci podigao, upozorila je ruska strana.

"Ovakvo nepromišljeno ponašanje Ukrajine će dovesti do katastrofalnih poplava i potapanja okolnih teritorija, ali i do nepopravljive štete za grad Herson. Cenu za to će možda platiti hiljade ljudi koji nisu ni za šta krivi. Potpunu odgovornost za sve posledice ovakvih rušilačkih akcija snosiće kijevske vlasti i njihovi pomagači sa Zapada", napisao je ranije Nebenzja.

Kako su se napadi na hidroelektranu odvijali još prošle godine, Rusija je još tada evakuisala civile sa desne obale Dnjepra kako bi spasila život nedužnog stanovništva.

"Pozivam Vas da uradite sve što možete kako biste sprečili ovaj čudovišni događaj", navodi se za kraj u pismu RF. 

Ipak, iz MSP-a Rusije danas pitaju UN: "Šta ste uradili po tom pitanju"?

Podsetimo, tokom noći je napadnuta Novokahovska hidroelektrana što je izazvalo nekontrolisano curenje vode iz akumulacionog jezera. Oštećenje hidroelektrane dovelo je do poplave priobalnih područja. Leva, "donja" obala Dnjepra će mnogo više stradati od nadolazeće poplave nego desna, koja je pod kontrolom Kijeva. Delovi grada Nova Kahovka i Aljoškog su poplavljeni, voda stiže u Korsunku Dneprjani i druga naseljena mesta. Hitne službe javljaju da se urušavanje brane nastavlja. 

image