Rusija

Zaharova o rušenju HE Kahovka: Već upisano u istorijski kontekst

Informativna kampanja u kojoj se Moskva okrivljuje za teroristički akt na Kahovskoj HE postala je deo informacionog rata Zapada protiv Rusije, čiji je cilj povećanje finansiranja Kijeva, poručila je portparolka ruskog MSP
Zaharova o rušenju HE Kahovka: Već upisano u istorijski kontekstwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Zapadne zemlje neće saopštiti nikakve podatke o situaciji sa Kahovskom hidroelektranom, osim lažnih informacija koje iskrivljuju stvarnost kako bi odvratili sa sebe i najmanju sumnju, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Svetsko novinarstvo je dužno da ovu temu održi u svakom smislu. Jer ako sada još jednom budu verovali Zapadu, Vašingtonu, Briselu i naprave istu grešku kao što su uradili sa 'Severnim tokom', u nadi da će neka istraga koja je tamo sprovedena imati neki informativni efekat i da će dobiti nešto, ponovo će pogrešiti", izjavila je Zaharova za radio "Sputnjik".

Ona je upozorila da će zapadne zemlje iznositi podatke koji potpuno iskrivljuju stvarnost, samo da bi odvratili i najmanju sumnju sa sebe, kao i da je svetska zajednica obavezna da pokrene sopstvenu istragu.

Zaharova je naglasila da situacija sa rušenjem Kahovske hidroelektrane treba da postane predmet studija i istraga širom sveta.

"Ono što se juče dogodilo u Kahovskoj HE svakako više nije tema dana ni tema nedelje, već je upisano u istorijski kontekst. To zaista treba da postane predmet studija, istraga i analiza širom sveta", navela je.

Zaharova je istakla da je reakcija Zapada 100 odsto predvidiva u svim sličnim situacijama.

"To je beskrajna želja da se Rusija optuži za sve što se dešava, nezavisno od toga da li se nešto stvarno dogodilo ili je izmišljeno", ocenila je.

Kijev ucenjuje Zapad, jer će bez podrške njegov režim "nestati u sekundi"

Svetska zajednica odavno ucenjuje vlasti u Kijevu, pošto taj režim ne može da postoji bez podrške Zapada i stoti deo sekunde, dodala je Zaharova.

"Bez materijalne i finansijske pomoći, bez naoružanja, političke podrške, kijevski režim uopšte ne može postojati ni stoti deo sekunde. To je isti pacijent koji, bez učešća velike količine specijalizovane opreme i osoblja, ne mogu samostalno da čuju, vide, dišu, a kamoli da se kreću i tako dalje. Naravno, kijevski režim sve to zna", dodala je.

Ona je zaključila da je informativna kampanja u kojoj se Moskva okrivljuje za teroristički akt na Kahovskoj HE postala deo informacionog rata Zapada protiv Rusije, čiji je cilj povećanje finansiranja Kijeva.

image