Rusija

Putin: Globalna ekonomija usporava, a ruski BDP raste

Ruski preduzetnička zajednica se aktivno razvija i raste u savremenim ekonomskim uslovima, doprinosi da se uspešno prevaziđu teške posledice nelegitimnih sankcija, naglasio je predsednik Rusije
Putin: Globalna ekonomija usporava, a ruski BDP raste© Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Globalna ekonomija će 2023. godine nastaviti da usporava, a ruski BDP može da poraste za jedan do dva odsto, ukazao je predsednik Rusije Vladimir Putin u čestitki organizatorima i gostima 26. Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma.

"Za Rusku Federaciju je sada važno da maksimalno iskoristi mogućnosti koje se otvaraju i da se fokusira na postizanje tehnološkog i finansijskog suvereniteta, izgradnju optimalne saradnje i logistike, unapređenje infrastrukture i smanjenje nejednakosti i siromaštva", naglasio je Putin.

Ruski preduzetnička zajednica se aktivno razvija i raste u savremenim ekonomskim uslovima, naglasio je Putin i zahvalio se domaćim kompanija i organizacijama koje su doprinele da se uspešno prevaziđu teške posledice nelegitimnih sankcija.

Među prioritetima je, navodi Putin, i podsticanje tržišta rada, gde je potrebna bliska, partnerska interakcija između države i poslovnih krugova.

Potrebno je i da se doradi sistem obuke i prekvalifikuje kadar, da se unapredi nacionalna služba za zapošljavanje, dodao je predsednik Rusije.

Agenda foruma je, kako je dodao, po tradiciji sadržajna i bogata, obuhvata širok spektar relevantnih i značajnih tema.

"Naučnici i preduzetnici, političari i javne ličnosti će razgovarati o ključnim trendovima i perspektivama ruske i globalne ekonomije, o tim dubokim, sistemskim promenama koje danas uzimaju maha", navodi se u čestitki objavljenoj na zvaničnom sajtu Kremlja.

"Uveren sam da će Forum nastaviti da doprinosi rešavanju globalnih ekonomskih problema i služi kao primer konstruktivnog plodonosnog dijaloga. Želim vam uspeh i sve najbolje", poručio je Putin organizatorima i učesnicima foruma.

Putin je istakao da je moto ovogodišnjeg foruma – "Suvereni razvoj je osnova pravednog sveta. Ujedinimo napore za buduće generacije”  izuzetno važan i aktuelan.

image