Rusija

Antonov: Amerika vodi kampanju dezinformacija oko HE Kahovka

Vašington nikada ne kritikuje Kijev. Sve akcije režima se odobravaju i ohrabruju se svi udari na Ruse, kazao je ruski ambasador u Vašintonu
Antonov: Amerika vodi kampanju dezinformacija oko HE Kahovkawww.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency

U toku je ciljana kampanja dezinformacija u američkim medijima oko hidroelektrane Kahovka u pokušaju američkih vlasti da opravdaju kijevski režim, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov, prenosi TASS.

"Postoji ciljana kampanja dezinformisanja u lokalnim medijima oko Kahovske HE. Bilo je mnogo insinuacija da je Rusija navodno sama digla u vazduh najvažniji infrastrukturni objekat", kazao je Antonov.

Ruski diplomata je dodao da su američke vlasti svoju retoriku postavile tako da je Ruska Federacija "u svakom slučaju odgovorna za sve incidente koji su se dogodili tokom ukrajinskog sukoba".

"Postoji još jedan očajnički pokušaj da se opravda kijevski režim, koji namerno granatira stanicu već mnogo meseci", istakao je.

SAD će nastaviti da podržavaju ukrajinske terorističke akte, naglasio je Antonov, komentarišući reakciju američkih vlasti na napad na hidroelektranu Kahovka.

"Vašington nikada ne kritikuje Kijev. Sve akcije režima se odobravaju i ohrabruju se svi udari na Ruse. Ali, očigledno, to nije dovoljno za Sjedinjene Države, tako će ukrajinski teroristički akti dobiti dalju podršku", poručio je.

Postupci američkih vlasti su primer nepromišljene, pogrešne pozicije koja je već izazvala ozbiljne potrese u svetu, zaključio je ruski ambasador.

Podsetimo, ukrajinske oružane snage su izvršile seriju napada na Novokahovsku hidroelektranu i uspele  da unište ventile, što je izazvalo nekontrolisano curenje vode iz akumulacionog jezera, izjavio je gradonačelnik Nove Kahovke Vladimir Leontjev, precizirajući da je sama brana hidroelektrane neoštećena.

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da je brana napadnuta raketnim sistemom "oljha" kalibra 300 mm, modifikacijom sovjetskog sistema "smerč". U napadu su oštećene i turbine, koje su i bile glavna meta ukrajinskog napada.

U elektrani, u trenutku udara, nije bilo civila, a sanaciju štete na sebe je odmah preuzela ruska vojska.

image