Rusija

Peskov: NATO ne donosi mir i stabilnost

Alijansa destabilizuje situaciju u regionima gde je prisutna, rekao je portparol Kremlja
Peskov: NATO ne donosi mir i stabilnostGetty © Photo by Leon Neal/Getty Images

NATO ne donosi mir i stabilnost, već destabilizuje situaciju u regionima gde je prisutan, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"NATO ne donosi mir i stabilnost. Alijansa je struktura koja samo destabilizuje situaciju u onim regionima gde je prisutna", kazao je Peskov.

Naime, ranije su mediji preneli predlog da se Indija pridruži NATO+ formatu, koji objedinjuje zemlje – članice Severnoatlantske alijanse i pet zemalja, saveznika SAD – Novi Zeland, Australiju, Japan, Južnu Koreju i Izrael. Osim toga, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ranije je rekao da "Alijansa namerava da otvori kancelariju u Japanu".

Rusiju i preduzetnike opljačkao Zapad

Peskov je naveo da je Zapad opljačkao Rusiju i njene preduzetnike i da oni pokušavaju da nađu načine da se bore za svoje interese kako bi im vratili imovinu.

"I država i preduzetnici pokušavaju da smisle neke načine da se bore za svoje interese, da ih brane, kako bi vratili blokiranu i oduzetu imovinu koja im pripada", naglasio je.

On je dodao da su svi ovi napori apsolutno opravdani, razumljivi i da ih treba nastaviti i podržati. 

Portparol Kremlja se osvrnuo i na uništenje cevovoda za amonijak "Toljati-Odesa" u Harkovskoj oblasti, ocenivši da to komplikuje situaciju sa produženjem Sporazuma o žitu.

Prethodno je ukrajinska diverzantska grupa digla je u vazduh cevovod za amonijak "Toljati-Odesa" u Harkovskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Dana 5. juna oko 20 časova u oblasti sela Masjutovka u Harkovskoj oblasti ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa digla je u vazduh cevovod za amonijak 'Toljati-Odesa'", precizira se u saopštenju.

image