Rusija

Šebekino u belgorodskoj oblasti na udaru ukrajinskih snaga: Uništen centar grada (VIDEO)

Visok (žuti) nivo terorističke pretnje je na snazi u celom regionu od 11. aprila prošle godine
Šebekino u belgorodskoj oblasti na udaru ukrajinskih snaga: Uništen centar grada (VIDEO)www.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov

Ruski grad Šebekino u Belgorodskoj oblasti već duže vreme je izložen neprestanom ukrajinskom bombardovanju iz teških artiljerijskih sistema i zbog toga je veći deo naselja uništen. Stanovnici su uglavnom evakuisani, a u centru gore zgrade. Grad se nalazi u pograničnoj belgorodskoj oblasti, u relativnoj blizini velikog ukrajinskog grada Harkova. Preostali stanovnici grada ispričali su dopisniku "RIA Novosti" o situaciji u gradu, koji redovno gađaju ukrajinske trupe.

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov rekao je u sredu da su Oružane snage Ukrajine "prekrile" Šebekino projektilima iz višecevnih raketnih bacača "grad". Više od 40 granata pogodilo je teritoriju industrijske zone, postoji požar. Dan ranije, ukrajinske trupe su ispalile 460 različitih vrsta granata na širi gradski okrug, uključujući 57 na mesto Nova Tavolžanka. Takođe, 26 puta su ukrajinske trupe bacile eksplozivne naprave iz dronova.

Dopisnik "RIA Novosti" posetio je centar Šebekina, razgovarao sa lokalnim stanovništvom i zabeležio kamerom posledice granatiranja ukrajinskih trupa. Na snimcima se vide stambene zgrade, automobili, kao i prodavnica u centru grada koji su oštećeni granatiranjem. Ljudi ostaju u gradu, a vojska i spasioci obavljaju svoju dužnost.

"Strašno je... imanje, psi, bašta, sve je tu. Decu smo poslali, a mi smo još uvek tu. Verovatno su tukli iz Volčanska", izjavila je Natalija, stanovnik Šebekina za "RIA Novosti".

Prema rečima drugog meštanina, od granatiranja mu je izgoreo skoro ceo stan.

"Vojska je dala vodu, konzerve, hleb. Vatrogasci rade stalno. Bombarduju nas iz Ukrajine, iz grada Volčanska", naveo je izvor.

Od 24. februara 2022. ukrajinska vojska redovno granatira Belgorodsku oblast. Visok (žuti) nivo terorističke pretnje je na snazi u celom regionu od 11. aprila 2022. godine. Posebno česti napadi ukrajinske vojske izvode se na pogranične oblasti, Šebekinsku i Grajvoronsku.

image