Rusija

Rusija: UN su ćutale dok smo upozoravali na napad na HE Kahovska

Ukrajinska propagandna koja je ispratila sabotažu je bila unapred pripremljena, a sam teroristički čin je izveden uz prećutnu saglasnost zapadnih vođa kijevskog režima, kazao je prvi potpredsednik ruske vlade
Rusija: UN su ćutale dok smo upozoravali na napad na HE Kahovska© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Rusija je upozoravala Ujedinjene nacije na opasnost od konstantnih napada Oružanih snaga Ukrajine na Kahovsku hidroelektranu, ali signali Moskve su ignorisani, rekao je prvi potpredsednik ruske vlade Andrej Belousov, prenose "RIA Novosti".

Podsetio je na pismo koje je stalna misija Rusije u Njujorku 21. oktobra 2022. godine poslala u vezi sa situacijom oko Kahovske hidroelektrane u kojem izražava ozbiljnu zabrinutost jer ukrajinska vojska neprestano granatira elektranu. Rusija je upozoravala da "varvarske akcije" mogu da dovedu do katastrofalnih posledica kakvim danas svedočimo, naglasio je.

"Pismo je sadržalo apel rukovodstvu UN da preduzme mere kako bi zaustavilo monstruozne provokacije kijevskog režima. Nažalost, nije bilo odgovarajućeg odgovora na ovaj apel", rekao je on na konferenciji o razoružanju.

Pritom, Kijev pokušava da se predstavi kao žrtva i odgovornost za uništenje hidroelektrane prebacuje na rusku stranu, rekao je diplomata. Prema njegovim rečima, indirektna potvrda umešanosti Ukrajine u incident bila je brzina kojom su vlasti Kijeva za sve okrivile Moskvu, kao i ishitrene izjave u istom tonu zapadnih saveznika.

"To sugeriše da je propagandna koja je ispratila sabotažu bila unapred pripremljena. A sam teroristički čin je izveden uz prećutnu saglasnost zapadnih vođa kijevskog režima", rekao je Belousov.

Uništenje Kahovske hidroelektrane nanelo je ogromnu štetu Hersonskoj oblasti, pretvorilo se u humanitarnu katastrofu za nekoliko desetina hiljada ruskih građana, ugrozilo vodosnabdevanje Krima i donelo tragične posledicama po poljoprivredu i ekologiju regiona.

Ukrajinske snage su 6. juna izvršile udar na hidroelektranu Kahovka, tvrde zvaničnici Kremlja. Garantiranjem su uništeni hidraulični ventili na brani HE, što je izazvalo nekontrolisano ispuštanje vode.

Istražni komitet je pokrenuo krivični postupak povodom napada. A vlasti Hersonske oblasti su započele evakuaciju civila iz ugroženih područja. Evakuacija civila se, nažalost, odvija dok ukrajinske rakete gađaju oblast.

Danas su dve osobe poginule u Goloj Pristanji u Hersonskoj oblasti usled napada ukrajinske vojske na evakuacioni centar u tom mestu, rekao je danas šef administracije oblasti Vladimir Saljdo.

Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je granatiranje Kahovske hidroelektrane ratnim zločinom, napominjući da je njeno uništenje dovelo do ekološke i humanitarne katastrofe velikih razmera.

image