Rusija

"RIA Novosti": Izaslanik pape uskoro u Moskvi

Mateo Zupi u narednim danima stiže u Rusiju kao deo mirovne inicijative Vatikana
"RIA Novosti": Izaslanik pape uskoro u Moskviwww.globallookpress.com © Cecilia Fabiano

Specijalni izaslanik pape Mateo Zupi, koji je prethodnih dana doputovao u Kijev kako bi razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, u narednim danima će posetiti Moskvu, otkrio je danas za "RIA Novosti" predsednik Svetskog saveza staroveraca Ljeonid Sevastjanov koji je u kontaktu sa papom Franciskom.

"Poseta će se desiti u narednim danima", rekao je on.

Predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov nedavno je, podsetimo, izjavio da nije upoznat sa tim da će predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarati sa Zupijem, iako je potvrđeno da je Moskva dozvolila dolazak papinog izaslanika. On je tom prilikom poručio da će javnost biti obaveštena ukoliko dođe do izmena.

Zupi će posetom Rusiji i Ukrajini pokušati da dovede do napretka u rešavanju ukrajinske krize, kako su to ranije naveli iz Vatikana. 

Tokom posete Kijevu, Zelenski je poručio da je moguće razmatrati isključivo jedan scenario razrešenja ukrajinske krize - onaj koji je predložila Ukrajina, odnosno, on sam, te dodao da prekid vatre neće dovesti do mira.

Mirovne predloge, podsetimo, predložile su nedavno i afričke zemlje i nešto ranije Kina, dok je Vatikan više puta ponavljao da je spreman da bude posrednik između Moskve i Kijeva. Lideri afričkih zemalja sa istim tim ciljem uskoro će posetiti Moskvu.

image