Rusija

Američki general: Ako bude potrebno, Ukrajinci će ubiti svakog Rusa na Krimu

Operativni cilj Ukrajinaca je da izoluju Krim, kaže američki general u penziji Ben Hodžis
Američki general: Ako bude potrebno, Ukrajinci će ubiti svakog Rusa na Krimuwww.globallookpress.com © Alexander Aksakov

Bivši glavnokomandujući američke vojske u Evropi, general u penziji Ben Hodžis izjavio je da su u toku "neophodne preteče predstojeće ukrajinske kontraofanzive" i da te akcije imaju za cilj da zbune ruski generlaštab u pogledu konkretnog datuma, vremena i mesta glavnog napada.

U autorskom tekstu za britanski "Telegraf", Hodžis je naveo da Zapad ne treba da pritiska ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da pregovara sa Rusijom dok Ukrajina ne postigne "sve svoje ratne ciljeve".

Hodžis kaže da je njegova pretpostavka da je operativni cilj Ukrajinaca da izoluju Krim. Navodi da je moguće da će zbog toga granatirati Kerčki most i da bi to mogli da učine raketama "storm šedou" koje im je isporučila Velika Britanija.

"Strateški cilj Ukrajinaca je da povrate Krim, a ako to mogu da učine povlačenjem Rusa bez ispaljenog metka, tim bolje. Ali ako moraju da ubiju ili zarobe svakog Rusa na poluostrvu, učiniće to", kaže Hodžis.

Za Ukrajince je Krim ključan, tvrdi američki general, jer predstavlja važnu tačku za rusku vojsku, i tvrdi da "ruska kontrola Crnog mora mora da se okonča".

Iako tvrdi da je oduševljen ukrajinskom vojskom, koja je, kako kaže, usvojila komandnu strukturu u stilu Zapada, u kojoj komandanti nižeg nivoa mogu da preuzmu inicijativu i iskoriste prilike, Hodžis ne isključuje mogućnost da Ukrajinci odustanu od svoje ofanzive.

"Znaćemo da je borba u toku kada teške oklopne formacije budu angažovane, ali ako ne uoče pravu priliku, to se možda neće dogoditi uskoro, uprkos nestrpljenju koje se trenutno vidi i unutar i van Ukrajine", tvrdi američki general u penziji.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je saopštavalo da zapadne zemlje zahtevaju od Kijeva nastavak ofanzivnih dejstava i okupaciju ruskih teritorija, iako shvataju da su takvi planovi osuđeni na neuspeh.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je istakao da će eventualni napad na Krim značiti eskalaciju sukoba i apelovao na ukrajinske vlasti da shvate da će se takvi napadi naići na "neizbežnu odmazdu" uz upotrebu bilo koje vrste oružja.

image