Rusija

Krim ukida odluku o predaji poluostrva Ukrajini?

Ovo pitanje će biti povereno Naučnom savetu za zakonodavstvo pri predsedniku Državnog saveta Republike Krim, rekao je predsednik krimskog parlamenta
Krim ukida odluku o predaji poluostrva Ukrajini?Getty © Alexander Aksakov / Stringer

Prezidijum krimskog parlamenta pokreće pitanje poništenja odluke o predaji poluostrva Ukrajinskoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici, donete 1954. godine, rekao je predsednik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov.

"Razmotrićemo ovo pitanje", rekao je Konstantinov i najavio da će pitanje biti razmatrano na sledećoj sednici prezidijuma republičkog parlamenta i da će biti povereno Naučnom savetu za zakonodavstvo pri predsedniku Državnog saveta Republike Krim.

Krimska oblast se nalazila u sastavu Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike do 19. februara 1954. godine. Tada je Prezidijum Vrhovnog saveta Sovjetskog Saveza izdao ukaz o njenom prelasku u sastav Ukrajinske SSR na inicijativu Nikite Hruščova. Nakon raspada SSSR-a, poluostrvo je ostalo u sastavu Ukrajine.

Krim je ponovo postao ruski region nakon referenduma održanog na poluostrvu u martu 2014. godine, nakon državnog udara u Ukrajini. Za ponovno ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Krima i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja.

image