Rusija

Već viđeno na istočnom frontu: Nemački "leopardi" nestaju pod ruskom vatrom

Nemačka ne može da zameni sve tenkove "leopard 2" koji su oštećeni u Ukrajini, ali će nastaviti da isporučuje oružje Kijevu, poručio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus
Već viđeno na istočnom frontu: Nemački "leopardi" nestaju pod ruskom vatromwww.globallookpress.com © Karolis Kavolelis via www.imago-/www.imago-images.de

U toku višednevnih borbi od početka ofanzive ukrajinskih snaga ruske snage uništile su tenkove "leopard" čija je vrednost viša od 6 miliona dolara, objavila je agencija TASS.

Ministarstvo odbrane Rusije je 6. juna objavilo informaciju o uništavanju osam tenkova "leopard" Oružanih snaga Ukrajine u pravcu južnog Donjecka, a dva dana kasnije, komandant grupacije  ruskih snaga u pravcu Zaporožja je naglasio da su uništena još tri tenka nemačke proizvodnje tokom pokušaja noćne ofanzive. Tipovi uništenih vozila nisu precizirani.

Jedan tenk "leopard" 1A5 košta 559 000 dolara, tako da ukupna vrednost vozila koja je izgubila ukrajinska vojska dostiže 6,1 milion dolara.

Nemačka vlada je u januaru potvrdila da će poslati 14 tenkova "leopard 2" u Ukrajinu i da će izdati dozvolu drugim zemljama da mogu da ih predaju Kijevu. U februaru je  odobrila isporuku još 178 tenkova "leopard" 1A5 Ukrajini. Kasnije je doneta odluka o slanju još četiri jedinice vojne tehnike. 

Nemačka ne može da zameni sve tenkove "leopard 2" koji su oštećeni ili uništeni u Ukrajini, ali će nastaviti da isporučuje oružje Kijevu, poručio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus, komentarišući informacije o uništavanju vojne opreme nemačke proizvodnje.

" Od jula ćemo povećati nabavku remontovanih tenkova`leopard` 1A5. Do kraja godine biće ih više od 100", izjavio je Pistorijus. 

Ministarstvo odbrane Rusije je 10. juna izvestilo da su Oružane snage Ukrajine za jedan dan izgubile devet tenkova, među kojima su nemački "leopardi" i 11 borbenih vozila pešadije, među kojima je američki "bredli".

image