Rusija

Nemački mediji: Ukrajinci bez šansi, Rusi imali spremnu strategiju

U borbi u blizini sela Mala Tokmačka u Zaporoškoj oblasti ruska vojska je uspela da zarobi borbena vozila zapadne proizvodnje koje koristi Ukrajina zahvaljujući unapred pripremljenoj zamci
Nemački mediji: Ukrajinci bez šansi, Rusi imali spremnu strategijuwww.globallookpress.com © IMAGO/Antti Aimo-Koivisto

Ruska vojska je prošle nedelje uspela da zarobi nemačke tenkove "leopard" i borbena vozila pešadije "bredli" zahvaljujući dobro planiranoj operaciji u blizini sela Mala Tokmačka u Zaporoškoj oblasti, piše nemački list "Tagesšpigel".

"Iza uspešnog napada na vojni konvoj u Zaporožju stoji lukava zamka koju su postavili ruski jurišni helikopteri i ruska protivtenkovska artiljerija", rekao je stručnjak za hladnoratovske kopnene snage NATO i odbrambenu strategiju Alijanse Tomas Tejner.

Ukrajinske trupe nisu imale nikakve šanse, dodao je stručnjak nakon što je odgledao video snimke na kojima se vidi poražena 47. mehanizovana brigada ukrajinske vojske, vodeće formacije u ukrajinskoj ofanzivi.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane uz podeljeni video snimak koji su snimili ruski vojnici, evidentno je da su ukrajinski vojnici shvatili da su bespomoćni, napustili su ratna vozila tenkovske kolone 47. mehanizovane brigade i stradali bežeći.

"Na nekim borbenim vozilima i dalje radi motor, što ukazuje da je borba trajala kratko i da je posada borbenih vozila Oružanih snaga Ukrajine pobegla, napustivši borbena vozila koja su spremna za borbu", saopštilo je rusko MO.

Pored tenka nemačke proizvodnje, slike pokazuju i četiri napuštena američka borbena vozila pešadije "bredli M2", od kojih su tri, kako se veruje, oštećena u borbi u blizini sela Mala Tokmačka u Zaporoškoj oblasti.

Od utorka popodne, nemački list je izračunao da je uništeno 16 borbenih vozila američke pešadije istog tipa, što znači da je skoro 15 odsto od 109 "bredlija" koje je Vašington poslao Ukrajini uništeno, oštećeno ili ostavljeno.

Prema zvaničnim podacima, Nemačka je Ukrajini već isporučila 18 tenkova "leopard 2A6", još tri su stigla iz Portugala. U međuvremenu, Kijev zahteva sve više oružane pomoći.

image