Rusija

Koji je to auto bolji od "moskviča": Počinje serijska proizvodnja nove "lade"

Nakon što je francuski "Reno", poput mnogih zapadnih kompanija, napustio rusko tržište prošle godine, proizvođač "AvtoVAZ" našao je novog pouzdanog partnera u Kini
Koji je to auto bolji od "moskviča": Počinje serijska proizvodnja nove "lade"www.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Iako im to svakako nije bila namera, odluka zapadnih kompanija da napuste rusko tržište i prodaju udele u ruskim kompanijama samo je osnažila rusku privredu, a još jedan uspešan primer ovog osamostaljenja jeste nova "lada iks-kros 5", čija serijska proizvodnja počinje u Sankt Petersburgu danas (14. jun).

Nova verzija čuvene "lade" zanimljivija je i zato što dolazi na krilima rusko-kineske saradnje. Nakon što je francuski "Reno" prodao svoj udeo u kompaniji "AvtoVAZ" ruskom državnom naučno-istraživačkom institutu NAMI za jednu rublju, proizvođač "lade" ostvario je partnerstvo sa kineskom grupom "FAV", na čijem se SUV modelu "bestjun T77" zasniva "lada iks-kros 5".

Prvobitno predstavljena na konferenciji automobilskih dilera "AvtoVAZ" u Sočiju, "lada iks-kros 5" dugačka je 453 centimetra i opremljena 1,5-litarskim benziskim turbo motorom sa 150 konjskih snaga i prednjim pogonom. Opcije za menjač su šestostepeni manuelni ili sedmostepeni automatik.

Ministarstvo industrije i trgovine Ruske Federacije saopštilo je ove nedelje da će nova "Lada" biti prvi model koji će se proizvoditi u bivšoj fabrici "Nisana" u Sankt Peterburgu, dok se na tom mestu planira početak proizvodnje još dva nova proizvoda u naredne dve godine, prenose "RIA Novosti".

Pored fabrike koju je "Nisan" prodao državi po napuštanju ruskog tržišta, "AvtoVAZ" poseduje proizvodne pogone u gradovima Toljati i Ičevsk. Trenutno se brend "lada" sastoji od četiri porodice koji, pored "nive", uključuju "vestu", "largus" i "grantu".

image