Ekonomija

Kineski automobili osvajaju Rusiju

Odlazak velikih svetskih proizvođača iz Ruske Federacije otvorio je vrata kineskim brendovima
Kineski automobili osvajaju RusijuGetty © Ralph Orlowski / Staff

Kina je prošle godine izvezla najmanje 160.000 automobila u Rusiju, što je više nego udvostručilo njen udeo na tržištu u RF, otkrio je kineski ambasador u Moskvi Džang Hanhui u intervjuu listu "Izvestija".

Kineski diplomata je konstatovao da je godišnji trgovinski promet između dve zemlje 2022. dostigao rekordnih 190,27 milijardi dolara, skočivši za skoro 30 odsto.

"Saradnja u oblastima kao što su automobili, kućni aparati, potrošačka elektronika brzo se razvija", rekao je Hanhui, dodajući da je kineska ponuda automobila porasla za 33,4 odsto tokom godine.

"Udeo kineskih brendova na ruskom tržištu naglo je porastao sa 7 odsto na 19,2 posto, modeli saradnje između preduzeća su diverzifikovani", rekao je ambasador.

Istakao je i da je "u oblasti potrošačke elektronike udeo izvoza u Rusiju iznosio 4,09 milijardi dolara, što predstavlja povećanje od 9,3 odsto".

Pametni telefoni, televizori, veš-mašine, frižideri i drugi proizvodi kineskih brendova osvajaju poverenje potrošača u Rusiji.

"Kina i Rusija se snažno ekonomski dopunjavaju, imaju jaku osnovu za trgovinsku i ekonomsku saradnju", zaključio je Džang Hanhui.

Popularnost kineskih kola u Rusiji raste usled odlaska evropskih, američkih, japanskih i južnokorejskih brendova. Mnogim proizvođačima bilo je teško da nastave s poslovanjem u zemlji zbog logističkih poremećaja koji su rezultat zapadnih sankcija, posebno pošto su obustavljene isporuke automobila i rezervnih delova Ruskoj Federaciji.

image
VV inauguration
banner