Rusija

Rusija sve bliža odluci o zabrani promene pola

Do sada skoro 400 članova parlamenta podržalo inicijativu
Rusija sve bliža odluci o zabrani promene pola© Konstantin Kokoshkin/Global Look Press

Državna duma Ruske Federacije usvojila je predlog zakona o zabrani promene pola na plenarnoj sednici u prvom čitanju. U dokumentu, dostavljenom donjem domu krajem maja, predlaže se da se uspostavi potpuna zabrana medicinskih intervencija u cilju promene pola, navode "RIA Novosti".

Prema rečima potpredsednika Državne dume Petra Tolstoja, skoro 400 članova parlamenta je podržalo inicijativu.

Predlogom zakona se izuzimaju urođene anomalije kod dece. U tim slučajevima lekarska intervencija je dozvoljena, ali samo po odluci lekarske komisije, a ne samo jednog lekara, napomenuo je Tolstoj.

Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin je istakao da čak i nije reč o operaciji, već da je neprihvatljiva situacija kada privatne klinike "za 30-60 hiljada rubalja" (od 300 do 600 evra) izdaju sertifikate koji omogućavaju promenu pola u dokumentima".

Prvi zamenik šefa frakcije Komunističke partije Nikolaj Kolomejcev je izneo mišljenje da zakon treba da ima direktnu primenu.

U novembru prošle godine Državna duma je usvojila zakon koji predviđa kaznu do deset miliona rubalja (109.500 evra) za LGBT propagandu, promenu pola i propagiranje pedofilije. 

Pored toga, Parlament je usvojio zakon o zabrani LGBT propagande, pedofilije i promene pola u reklamama, medijima, knjigama, filmovima i audiovizuelnim formatima. Takve informacije su okarakterisane kao zabranjene za decu.

image