Rusija

Peskov: Nemačka puca sebi u nogu, na štetu svojih građana se pokorava Americi

Konkurentnost nemačke industrije se u velikoj meri zasnivala na ruskom gasu, ali sada ekonomija u zemlji trpi negativne posledice, objasnio je portparol Kremlja
Peskov: Nemačka puca sebi u nogu, na štetu svojih građana se pokorava AmericiGetty © Scott Nelson / Stringer

Nemačka, čija se ekonomska konkurentnost zasnivala na ruskom gasu, ipak odlučno prati politiku SAD i to na štetu svojih građana, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući vest da je Berlin u novoj bezbednosnoj strategiji označio Rusiju kao najveću pretnju svetu.

"Nažalost, Nemačka je očigledno odlučila da verno sledi Ameriku, kao i cela Evropa, da bude uzoran član NATO-a, koji izvršava sve instrukcije Vašingtona", rekao je Peskov, prenosi "Rasija 1".

Nemačko rukovodstvo je, prema njegovim rečima, spremno da se povinuje "čak i na štetu interesa svojih građana, pucajući sebi u nogu".

"Svi znamo da se ta fantastična konkurentnost nemačke industrije u velikoj meri zasnivala upravo na ruskom gasu zbog njegove cene i konstantnih isporuka. I sada, kada je Nemačka sama sebe lišila tih konkurentskih prednosti, to će imati najnegativniji uticaj na ekonomiju", rekao je Peskov.

Što je ukrajinsko oružje moćnije, to će biti veća ruska "bezbednosna zona"

Veličina "bezbednosne zone" u Ukrajini zavisiće od dometa ukrajinskog naoružanja od kojeg ruska teritorija mora da bude zaštićena, kazao je Peskov za TASS, odgovarajući na pitanje da li su ocrtane moguće granice takve zone.

"Ne, zavisi od toga koje vrste naoružanja Ukrajina ima. Što su više taktičko-tehničke karakteristike ukrajinskog naoružanja, to bi trebalo da bude veća udaljenost", rekao je portparol Kremlja. "Glavni cilj je jasan, da sa ovim oružjem ne dođu do građana Rusije", dodao je Peskov.

Odgovarajući na pitanje da li postoji rok posle kog će se pristupiti stvaranju takve "bezbednosne zone", Peskov je objasnio da taj proces traje "već godinu i po dana".

Ruski predsednik Vladimir Putin je 13. juna na sastanku sa vojnim novinarima rekao da bi Rusija, ako Ukrajina nastavi da granatira nove regione, mogla da razmotri stvaranje "bezbednosne zone" na teritoriji Ukrajine.

Putin se još jednom vratio na ovu temu na plenarnoj sednici Sanktpeterburškog međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF) 16. juna. "Ako se ovi napadi na našu teritoriju nastave, razmotrićemo mogućnost stvaranja sanitarne zone na ukrajinskoj teritoriji", rekao je tada Putin.

image