Rusija

Zaharova upozorila da Amerikanci olako odbacuju dojučerašnje saveznike

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova je ukazala da bi belorusku opozicionarku Svetlanu Tihanovsku i sadašnjeg predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog mogla da zadesi sudbina Gvaida i Avganistanaca
Zaharova upozorila da Amerikanci olako odbacuju dojučerašnje saveznikewww.globallookpress.com © MFA Russia

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova uputila je poruku građanima koji su pobegli iz zemlje da će im biti interesantno da znaju kako će se "kratkotrajni dobrotvori" postupiti sa njima.

"Sve više se u političkim i državnim krugovima u Vašingtonu pojavljuje nenametljiva teza: Huan Gvaido, kojeg SAD i njihove marionete priznaju kao 'predsednika Venecuele', više se ne snalazi i vreme je da Amerikanci siđu sa ovog broda koji tone", napisala je Zaharova na Telegramu.

Prema njenim rečima, to je sada aktuelna tema, koje se dotakla i bivša pomoćnica državnog sekretara za Kubu i Venecuelu, Keri Filipeti. Ona je izjavila da je Madurov režim ojačao, a da je opozicija slabija nego što je bila ranije. Gvaidov "imaginarni tron" se zaista zaljuljao.

"Činjenica da će SAD ići ka legitimnoj vladi Nikolasa Madura bila je jasna još kada je Vašington dozvolio Italijanima i Špancima da kupuju venecuelansku naftu. Sada se priča o tome da se dozvoli američkom naftnom i gasnom gigantu 'Ševron' da posluje sa Venecuelancima", navela je Zaharova.

Ona je takođe dodala da "režim jednostranih sankcija postepeno slabi i da nikakvi dolari neće moći da pomognu opoziciji, jer najveći zastupnik sankcija Venecueli, senator Bob Menendes, teško da će se sada zauzeti za Gvaida".

Ruska zvaničnica ocenila je da je "venecuelanska nafta bila hitno potrebna zbog energetske krize, a da stručnjaci predviđaju da se bliži datum pregovora o pomirenju sa zvaničnim Karakasom".

"Naravno, ovo je loša vest za Huana Gvaida. Da li su SAD pouzdane kao partner? Hiljade napuštenih Avganistanaca, bivših službenika proameričke administracije u Kabulu, moglo bi da kaže više o tome. Gvaido će im se uskoro pridružiti. Inače, Svetlana Tihanovska i Vladimir Zelenski takođe mogu polako da se pripremaju za isti scenario. To je jednosmerna ulica, bez povratka", poručila je Zaharova.

Kako je ruska zvaničnica napisala, "kada želite bombonu, omot od bombone bacite. A bombona sa isteklim rokom, baca se i bez raspakivanja".

image