Rusija

"Bild am zontag": Nemačka ne isključuje da iza napada na cevovod za amonijak stoji Kijev

Učešće Ukrajine u uništavanju cevovoda se ne može isključiti, navodi se u unutrašnjim dokumentima Ministarstva odbrane Nemačke
"Bild am zontag": Nemačka ne isključuje da iza napada na cevovod za amonijak stoji Kijevwww.globallookpress.com © Cfoto

Nemačko Ministarstvo odbrane pridržava se stava da je za napad na cevovod za amonijak "Toljati-Odesa" u Harkovskoj oblasti moglo biti krivo i rukovodstvo u Kijevu, objavio je "Bild am zontag", pozivajući se na izveštaj ministarstva.

"U analizi situacije napisanoj za unutrašnje potrebe, Ministarstvo odbrane piše da se 'ne može isključiti učešće Ukrajine u uništavanju cevovoda'".

Kao jedna od stavki koje idu u prilog ovoj teoriji, Berlin navodi činjenicu da je sabotaža izvedena na onom delu cevovoda koji prolazi kroz teritoriju koja je još uvek pod kontrolom Kijeva.

Ministarstvo još dodaje i da se Ukrajina pridržava strategije izvođenja sabotaža u onim delovima koji su daleko od fronta. Na taj način, Kijev želi da oslabi ruske snage, koje onda mogu da budu primorane da se pregrupišu i deo jedinica koncentrišu na druge teritorije. Glavni pravci napada ukrajinske vojske trenutno su, podsetimo, oni koji vode ka južnom Donjecku, Zaporožju i Bahmutu.

"Osim toga, ponovno puštanje u rad cevovoda (koji je prestao sa radom od početka Specijalne vojne operacije) bilo bi posebno korisno za Ruse", zaključuje list.

Sabotaža na cevovodu "Toljati-Odesa", koji se koristio za izvoz ruskog đubriva, izvršena je 5. juna. Moskva je za napad optužila ukrajinske diverzante.

Cevovod je nakon februara prošle godine prestao sa radom. Rad je zaustavio Kijev kako bi sprečio eventualnu katastrofu u slučaju napada na cevovod, uzimajući u obzir da se u njegovoj neposrednoj blizini nalaze naseljena mesta. Izvoz amonijaka prebačen je na železnice.

Ipak, u julu prošle godine RF i Ukrajina potpisale su sporazum o žitu koji, između ostalog, pretpostavlja i izvoz ruskog đubriva i ponovno puštanje u rad ovog cevovoda.

Ovaj uslov još uvek nije realizovan, iako je Kijev stavio potpis na sporazum o žitu.

image