Rusija

Moskva: Ako ne dobijemo garancije, Sporazum o žitu se prekida

Rusija prvenstveno štiti nacionalne interese, njenih poljoprivrednih proizvođača i proizvođača đubriva, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin
Moskva: Ako ne dobijemo garancije, Sporazum o žitu se prekidaGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Sporazum o žitu će prestati da funkcioniše ako Rusija ne dobije garancije da će njeni zahtevi biti ispunjeni do 18. maja, upozorio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin.

Ruski diplomata je istakao da ako ne postoje garancije za Rusiju, uključujući i amonijak, crnomorska inicijativa će "prestati da postoji". 

"Rusija prvenstveno štiti nacionalne interese, njenih poljoprivrednih proizvođača i proizvođača đubriva. To činimo i uzimajući u obzir opštu situaciju na svetskom tržištu, koja je prilično nestabilna", kazao je Veršinjin nakon dvodnevnih pregovora Rusije, Ukrajine, Turske i UN u Istanbulu.

Rusija se protivi beskonačnom produženju ili proširenju sporazuma o žitu, za šta se zalaže niz zapadnih zemalja, izjavio je.

"Mi smo protiv onoga o čemu govore mnoge zapadne prestonice, protiv sporazuma o proširenju ili produženju na neodređeno vreme. Moramo videti šta se radi, i mi i učesnici ovih sporazuma", naglasio je.

Veršinjin je pozvao da se ne žuri sa produženjem ugovora o žitu, koji ističe 18. maja.

"Znate da je svojevremeno odlučeno da se poslednje produženje crnomorske inicijative produži za 60 dana, do 18. maja. Ima još vremena", dodao je.

Veršinjin je obećao da će Ruska Federacija nastaviti da se trudi da obezbedi svoje interese u okviru crnomorske inicijative. Kako je naveo i da je za žaljenje što ukrajinsko žito ne ide u zemlje kojima je ono potrebno, već u bogate zemlje.

On je rekao da Rusija ne može da trpi dvostruke standarde, kada se u okviru sporazuma o žitu vrši samo izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

image