Svet

Turska: Postoje šanse da se sporazum o žitu produži

Ulažu se veliki napori kako bi se nastavilo snabdevanje međunarodnog tržišta hranom i đubrivima, napomenuo je Ibrahim Kalin, zvanični predstavnik predsednika Turske
Turska: Postoje šanse da se sporazum o žitu produžiwww.globallookpress.com © Belal Salem

Postoje izgledi da će Sporazum o žitu, koji ističe 18. maja, biti produžen, rekao je Ibrahim Kalin, zvanični predstavnik predsednika Turske za TV "Haberturk".

"Nadam se da će se žitni posao produžiti, postoje šanse da se to desi. Ulažu se veliki napori", rekao je on.

Međutim, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin je prošlog vikenda izjavio da je Moskva i dalje nezadovoljna napretkom u izvozu ruskih poljoprivrednih proizvoda.

U Istanbulu je 22. jula 2022. potpisan paket dokumenata o snabdevanju međunarodnog tržišta hranom i đubrivima. Prvobitno su ugovori bili zaključeni na 120 dana, u novembru prošle godine su produženi ponovo za tri meseca. Međutim, kada se 18. marta očekivalo da će sporazum ponovo biti produžen takođe za 120 dana, Rusija ga je produžila za samo 60 dana, upozoravajući da će to biti dovoljno vremena da se proceni primena memoranduma potpisanog sa UN.

Naime, ruski zvaničnici su u više navrata upozoravali da sankcije posredno onemogućavaju izvoz ruske hrane i đubriva zemljama kojima su najpotrebnije, iako je Sporazum o žitu omogućio izvoz ukrajinskih žitarica, koje su pak mahom završile na evropskim tržištima.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je u aprilu saopštilo da je Ukrajina prekršila obećanje da neće koristiti žitni koridor u vojne svrhe, nakon što je nekoliko čamaca bez posade napalo baze Crnomorske flote i civilnu infrastrukturu u Sevastopolju u dva navrata.

Zbog svega ovoga, rusko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je da će dalja odluka o produženju sporazuma zavisiti od ponovnog povezivanja "Roselhozbanke" na sistem SVIFT, obnavljanja isporuka poljoprivredne tehnike i rezervnih delova, ukidanja ograničenja na osiguranje i reosiguranje, ukidanja zabrana pristupa lukama, nastavak rada naftovoda za amonijak Toljati-Odesa, deblokadu stranih sredstava i računa ruskih kompanija povezanih sa proizvodnjom i transportom hrane i đubriva.

image