Svet

Rusija, Turska, Ukrajina i UN razgovaraju o produžetku Sporazuma o žitu

Ankara radi na produženju sporazuma koji ističe 18. maja
Rusija, Turska, Ukrajina i UN razgovaraju o produžetku Sporazuma o žituGetty © Oleg Nikishin/Getty Images

Zvaničnici Turske, Rusije, Ukrajine i Ujedinjenih nacija sastaće se u petak kako bi razgovarali o Sporazumu o izvozu ukrajinskih žitarica Crnim morem, saopštio je turski ministar odbrane Hulusi Akar.

On je dodao da će se razgovarati o evakuaciji brodova pod turskom zastavom i pošiljki žitarica iz crnomorskih luka u sklopu sporazuma.

Kako navodi Rojters, Ankara radi na produženju sporazuma koji ističe 18. maja.

Sastanak u petak će biti, kako je saopšteno, tehnički, nakon čega će sledeće sedmice uslediti sastanak zamenika ministara.

"Nastavljamo sa našim naporima da osiguramo da se inicijativa za žito nastavi na brz i siguran način. Iz razgovora smo stekli utisak da će ti napori dati pozitivne rezultate", rekao je Akar.

UN i Turska su posredovale u onome što je opisano kao paket aranžman u julu prošle godine, odnosno bezbedan nastavak ukrajinskog crnomorskog izvoza žitarica i obaveza UN da pomognu Rusiji u njenom izvozu žitarica i đubriva.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je ranije danas da nema puno razloga za optimizam kada je reč o pomenutom sporazumu.

Peskov je još jednom ponovio da je Rusija zainteresovana da se prehrambeni sporazum realizuje u potpunosti, što bi značilo i realizaciju onog njegovog dela, koji se odnosi na izvoz ruskog žita iz Crnog mora. Ipak, kako je napomenuo portparol Kremlja, Moskva se neće odlučiti ni na jedan korak koji bi bio u suprotnosti sa njenim državnim interesima. 

"Kontakti se nastavljaju. Imamo veoma malo povoda za optimizam", zaključio je Peskov.

image