Svet

Čavušoglu: Crnomorski sporazum o žitu može biti produžen za još dva meseca

Rusija je istakla da neće produžiti sporazum nakon 18. maja osim ako ne bude ispunjena lista zahteva za uklanjanje prepreka izvoza njenih žitarica i đubriva
Čavušoglu: Crnomorski sporazum o žitu može biti produžen za još dva mesecawww.globallookpress.com © Yulii Zozulia

Sporazum o izvozu žitarica iz luka na Crnom moru mogao bi da bude produžen za još najmanje dva meseca, rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Čavušoglu je to izjavio nakon prvog dana pregovora o produženju pomenutog sporazuma u Istanbulu, u kojem su učestvovali predstavnici Ukrajine, Rusije, Turske i Ujedinjenih nacija, preneo je Rojters.

Rusija je istakla da neće produžiti sporazum nakon 18. maja izuzev ako ne bude ispunjena lista zahteva za uklanjanje prepreka izvoza njenih žitarica i đubriva, preneo je Rojters.

Ankara je ranije navela da su zahtevi Moskve na mestu i da treba da budu ispunjeni bez pitanja.

Na pregovorima o produžetku Sporazuma o izvozu žitarica iz luka na Crnom moru razmatra se proširenje Crnomorske inicijative za žito, kao i izrada detaljnog i sigurnog plana za povratak trgovačkih brodova i njihovih posada usidrenih u ukrajinskim lukama zbog sukoba sa Rusijom, prenela je Anadolija.

Ranije postignuti sporazum ističe 18. maja.

Prošlog jula u Istanbulu potpisan je Sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke, nakon zaustavljanja transporta u februaru 2022. godine, nakon izbijanja sukoba u Ukrajini.

Kako je navela ruska agencija TASS Rusiju je trebalo da predstavlja zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin, a moguće je da se tokom dvodnevnog sastanka pojavi i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Očekuje se da će se razgovori fokusirati na početak implementacije dela dogovora kojim se omogućava izvoz poljoprivrednih proizvoda i veštačkog đubriva iz Rusije.

Drugo važno pitanje o kojem će se razgovarati je ponovno povezivanje ruske Poljoprivredne banke sa sistemom SVIFT i ukidanje restrikcija na bankarske i osiguravajuće garancije.

Diplomatski izvor rekao je za TASS da će se u Istanbulu razgovarati i o bezbednoj evakuaciji turskih komercijalnih brodova, koji su ostali u ukrajinskim lukama zbog konflikta.
Dok se većina brodova vratila, oko 10 turskih brodova je i dalje zaglavljeno u Ukrajini.

image