Svet

Postignut sporazum o tranzitu ukrajinskog žita sa pet istočnih članica EU

Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka nedavno su uvele ograničenja uvoza ukrajinskih žitarica, tvrdeći da ona završava na njihovim tržištima i smanjuje cene lokalnim proizvođačima
Postignut sporazum o tranzitu ukrajinskog žita sa pet istočnih članica EUwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Evropska komisija je postigla sporazum o nastavku tranzitu ukrajinskog žita kroz pet istočnih članica EU koje su nedavno uvele restrikcije na uvoz tog proizvoda, prenosi Rojters.

Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka uvele su ograničenja uvoza ukrajinskih žitarica, tvrdeći da ona završava na njihovim tržištima i smanjuje cene lokalnim proizvođačima.

Potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis rekao je da su EK i zemlje članice postigle načeli dogovor "kako bi se odgovorilo na zabrinutost farmera kako u Evropskoj uniji, tako i u Ukrajini".

On je dodao da sporazum uključuje "zaštitne mehanizme" za četiri proizvoda - pšenicu, kukuruz, uljanu repicu i seme suncokreta - ali nije pojasnio šta to tačno znači.

Sporazum uključuje i 100 miliona evra za lokalne poljoprivrednike, rekao je Dombrovkskis.

Tih pet istočnoevropskih država postale su tranzitne za ukrajinsko žito nakon što je izvoz preko Crnog mora obustavljen zbog početka ruske vojne operacije prošlog februara.

Predsednika Komisije Ursula fon der Lajen podržala je sporazum i napisala da on "čuva i izvozne kapacitete Ukrajine kako bi ona nastavila da hrani svet, ali i sredstva za život naših farmera".

image