Svet

Rumunija razmatra ograničavanje uvoza ukrajinskih žitarica

Bukurešt razmatra paket mera kojim će zaštiti svoje poljoprivrednike, kaže rumunski premijer
Rumunija razmatra ograničavanje uvoza ukrajinskih žitaricawww.globallookpress.com © Dmytro Smolyenko

Rumunija razmatra uvođenje novih mera kojim bi se ograničio uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u zemlju, rekao je danas premijer Rumunije Nikolae Čuke. 

"Poslednjih nedelja sastajao sam se sa rumunskim poljoprivrednicima i sa njima sam razgovarao o svim merama koje bi trebalo preduzeti. U potpunosti se slažem da treba da razmotrimo odgovarajući paket mera", rekao je Čuke, objasnivši da država želi da zaštiti svoje poljoprivrednike. 

Podsetimo, rumunski farmeri 7. aprila su organizovali proteste na kojim se okupilo oko 8.000 ljudi. Njihov cilj je, kako prenose "RIA Novosti", bio da privuku pažnju javnosti i ukažu na problem ukrajinskih žitarica koje spuštaju cenu ove robe na domaćem tržištu. 

Komentarišući predlog Socijaldemokratske partije da Rumunija uvede potpunu zabranu uvoza ukrajinskih žitarica, Čuke je kazao da će sve mere koje budu bile preduzete biti usvojene tako da država ne odstupi od normi Evropske unije, ali i tako da u isto vreme zaštiti svoje farmere.

Prema njegovim rečima, Bukurešt će uskoro održati posebnu sednicu posvećenu ovom pitanju nakon čega će Ministarstvo poljoprivrede istupiti sa zvaničnom izjavom. U isto vreme, rumunsko Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da će država početi da proverava svu poljoprivrednu robu koja stiže iz Ukrajine, jer je u njima, prema ranijim proverama, bilo primećeno previše pesticida. 

Poslednjih dana četiri evropske zemlje - Poljska, Mađarska, Slovačka i Bugarska - odlučile su da obustave uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda. 

Odluka o zabrani uvoza žita iz Ukrajine bila je doneta nakon protesta lokalnog stanovništva u nekim od ovih zemalja, ali i zahteva koji su premijeri Poljske, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Slovačke krajem marta uputili predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.

U međuvremenu, "Poljskoje radio" javlja da je Evropska komisija spremna da zabrani uvoz pšenice, kukuruza, suncokreta i uljane repice iz Ukrajine i dodaje da će se ova tema razmatrati danas na sastanku potpredsednika Evropske komisije Valdisa Dombrovskisa. Kako prenose ruski mediji, razgovor je planiran sa predstavnicima Poljske, Mađarske i Slovačke, ali i Bugarske, Rumunije i Ukrajine.

image