Svet

Zabrane uvoza ukrajinskog žita ove nedelje pod lupom EU

Uz Poljsku i Mađarsku i Slovačka je najavila da više neće uvoziti žitarice iz Kijeva
Zabrane uvoza ukrajinskog žita ove nedelje pod lupom EU© Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda, File

Osim Poljske i Mađarske, i Slovačka će obustaviti uvoz žitarica i drugih proizvoda iz Ukrajine, uz opravdanje da se zabrana uvodi jer je u jednoj isporuci pronađen pesticid.

Evropska unija takvim potezima, inače učinjenim radi zaštite lokalnih proizvođača ugroženih poplavom jeftinog ukrajinskog žita na tržištu - nije zadovoljna, i nazvala ih je jednostranim i neprihvatljivim.

Rojters je naveo, pozivajući se na izjavu visokog zvaničnika, da će izaslanici članica EU ove nedelje u Briselu razgovarati o zabranama uvoza žitarica i druge hrane iz Ukrajine.

Dve države deo su grupe zemalja koje su predlagale da se uvedu jedinstvene tarife na uvoz žitarica, a mađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nađ poručio je da je "neizbežan" zajednički evropski odgovor.

Uprkos nezadovoljstvu EU, Mađarska bi mogla da produži zabranu uvoza i nakon 30. juna, ako EU ne preduzme dovoljne mere da zaštiti mađarske poljoprivrednike, izjavio je državni sekretar mađarskog ministarstva poljoprivrede Šandor Farkaš.

Velike količine ukrajinskih žitarica, inače, završavaju u evropskim skladištima i izazivaju destabilizaciju tržišta u zemljama članicama EU.   

image