Svet

Slovački premijer: Obustavljamo uvoz žitarica i drugih proizvoda iz Ukrajine

Šef stranke "Smer", bivši premijer Slovačke Robert Fico rekao je to treba odmah da se uradi, jer slovački farmeri već duže vreme vape za pomoć
Slovački premijer: Obustavljamo uvoz žitarica i drugih proizvoda iz UkrajineGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Slovački premijer Eduard Heger izjavio je da će ta zemlja obustaviti uvoz žitarica i drugih odabranih proizvoda iz Ukrajine, prenosi TASS.

"Danas će biti održan sastanak radne grupe na ovu temu", rekao je on.

Šef stranke "Smer", bivši premijer Slovačke Robert Fico pozvao je vlasti te zemlje da zabrane uvoz žitarica iz Ukrajine.

"To treba odmah da se uradi, jer slovački farmeri već duže vreme vape za pomoć", poručio je Fico.

Kako se navodi, slovačko ministarstvo poljoprivrede ne preporučuje uvoz ukrajinskog žita nakon što je u jednoj od serija nađe pesticid, koji može negativno uticati na zdravlje ljudi.

Slovačke vlasti su pojačale kontrolu nad kvalitetom i tranzitom ukrajinskih žitarica kako bi zaštitile lokalno tržište. Na granici sada stavljaju pečate na sve pošiljke žita koje su u tranzitu u druge zemlje preko Slovačke. Istovremeno, pošiljke namenjene Slovačkoj testiraju se na sadržaj pesticida i drugih štetnih materija.

Jedan broj zemalja EU obratio se Evropskoj komisiji (EK) sa zahtevom da interveniše u krizi izazvanoj prilivom žita iz Ukrajine. Prema podacima Poljske, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Slovačke, problemi su povezani sa značajnim povećanjem isporuke ukrajinskog žita u zemlje EU, što podriva lokalna tržišta.

Poljska i Mađarska su u petak, zbog protesta lokalnih farmera, najavile obustavu uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda koji ulaze na evropsko tržište bez carina. Dan ranije u Bugarskoj je najavljena mogućnost donošenja slične odluke.

Šefovi vlada pojedinih zemalja EU obratili su se krajem marta šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen sa zahtevom da se umeša u krizu izazvanu prilivom žita iz postsovjetske republike.

Premijeri Poljske, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Slovačke su u pismu ukazali na neviđeno povećanje uvoza žitarica, uljarica, jaja, živine, šećera, soka od jabuke, jagodičastog voća, jabuka, brašna, meda i testenina.

image