Svet

Ni Mađari neće ukrajinsko žito

Poljskoj zabrani uvoza žitarica iz Ukrajine priključila se i Mađarska navodeći da će status kvo naneti ozbiljnu štetu lokalnim poljoprivrednicima
Ni Mađari neće ukrajinsko žitowww.globallookpress.com © Jens Büttner/dpa

Nakon što je Poljska odlučila da zabrani uvoz žitarica i druge hrane iz susedne Ukrajine kako bi zaštitile lokalni poljoprivredni sektor, ovoj meri se priključila i Mađarska.

Dve vlade odluku su saopštile nakon što je poplava ponude smanjila cene širom regiona.

Mađarska koja je istakla da će status kvo naneti ozbiljnu štetu lokalnim poljoprivrednicima nije dala detalje kada će njena zabrana na uvoz žitarica i druge hrane stupiti na snagu, ali je rekla da će trajati do kraja juna.

Vlada te zemlje je saopštila da se nada promenama u regulativi na nivou EU, uključujući ponovno razmišljanje o ukidanju uvoznih dažbina na ukrajinske proizvode.

Nakon što su zbog specijalne vojne operacije blokirane neke crnomorske luke, velike količine ukrajinskog žita, koje je jeftinije od onog proizvedenog u Evropskoj uniji, na kraju su ostale u centralnoevropskim državama zbog logističkih uskih grla, pada cena i prodaje za lokalne poljoprivrednike.

U pismu Evropskoj komisiji prošlog meseca, premijeri pet istočnoevropskih zemalja rekli su da su razmere povećanja proizvoda poput žitarica, uljarica, jaja, živine i šećera "bez presedana", i naglasili da bi carine na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda trebalo potencijalno uzeti u obzir.

Uticaj prekomerne ponude stvorio je politički problem za poljsku vladajuću Partiju prava i pravde (PiS) u izbornoj godini, sa ekonomijom zaglibljenom u stagflaciji.

"Vlada je danas odlučila o uredbi koja zabranjuje ulazak, uvoz žitarica u Poljsku, ali i desetine drugih vrsta hrane iz Ukrajine", rekao je lider PiS-a Jaroslav Kačinjski tokom partijske konvencije, a preneo je Rojters.

Ukrajinsko ministarstvo agrarne politike i hrane saopštilo je da je poljska zabrana u suprotnosti sa postojećim bilateralnim sporazumima o izvozu i pozvalo je na razgovore kako bi se to pitanje rešilo.

"Razumemo da su poljski farmeri u teškoj situaciji, ali naglašavamo da su ukrajinski farmeri trenutno u najtežoj situaciji", navodi se u saopštenju.

image