Rusija

MO RF upozorava: Amerikanci nastavljaju da rade na razvoju opasnih virusa

Amerikanci proizvode opasne bolesti koje dronovima mogu raspršiti i iskoristiti protiv protivnika, kaže načelnik Oružanih snaga Rusije za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu
MO RF upozorava: Amerikanci nastavljaju da rade na razvoju opasnih virusawww.globallookpress.com © Christophe Gateau

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici sprovode velika vojno-biološka istraživanja koja imaju za cilj pronalazak efikasnih načina za izazivanje opasnih infekcija, odnosno, veštački izazvanih žarišta novih bolesti, upozorilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. 

Ova izuzetno opasna istraživanja predstavljaju veliku pretnju po bezbednosnu situaciju u regionima u kojima se sprovode zbog čega su SAD prebacile veliki broj ovih laboratorija u druge zemlje, uključujući i Ukrajinu.

"Ovim se objašnjava pogoršanje epidemiološke situacije u mestima u kojima se one nalaze, kao i pojava bolesti i njihovih prenosilaca koji nisu tipični za te regione", objasnio je načelnik Snaga za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov.

On je istakao da osim SAD, koje u svojim zvaničnim dokumentima navode da imaju pravo da sprovode istraživanja "dvostruke namene" i da upravljaju biološkom situacijom kako žele u cilju zaštite svojih interesa, ove godine je nešto slično uradio i London.

Ranije ovog meseca, 12. juna, Ujedinjeno Kraljevstvo usvojilo je nacionalnu strategiju za biološku bezbednost. Velika Britanija, kako piše u njoj, želi da postane svetski lider u inovacijama u toj sferi, za šta će na godišnjem nivou izdvajati milijardu i po funti. Ovo je proglašeno za jedan od ciljeva, podvlači Kirilov. 

Moskva nastavlja da prati podatke o biološkim programima SAD i incidente koji su povezani sa njima, dodaje on, navodeći da je zabrinutost međunarodne zajednice tim povodom dovela do toga da je Pentagon bio prinuđen da promeni taktiku rada u toj oblasti. 

"Samo u laboratoriji Univerziteta Severne Karoline, koja sprovodi istraživanja genetičkog inženjeringa opasnih patogena, od 2015. do 2020. godine registrovano je 28 laboratorijskih incidenata povezanih sa širenjem mikroorganizama u aerosol česticama, izlivanjem biološkog materijala i ujedima laboratorijskih životinja. Tako je u oktobru i novembru 2015. godine, kao posledica dva incidenta, najmanje pet zaposlenih u laboratoriji bilo izloženo aerosolu modifikovanog korona virusa", podsetio je Kirilov.

Moskva danas ističe i da se u aprilu 2020. godine desilo nešto slično, kada se saradnik jedne od laboratorija, nakon ujeda jedne od životinja na kojoj se eksperimentisalo, razboleo i zarazio hibridnom verzijom patogena koji izaziva korona virus.  

Hibridni virusi su oni koji su nastali kombinacijom delova dva ili više različitih virusa.

Upozoravajući na opasnu situaciju, Kirilov je danas poručio da postoji još jedna opasnost, a ona je povezana sa time da američke vlasti ne kontrolišu onoliko koliko bi trebalo privatne laboratorije u zemlji koje rade sa izuzetno opasnim patogenima. 

Broj bioloških laboratorija koje pripadaju nivou 3 i 4 biološke bezbednosti u SAD je "znatno povećan", dok se u isto vreme planira izgradnja 18 novih laboratorija četvrtog nivoa biološke bezbednosti van granica Sjedinjenih Američkih Država. 

Biolaboratorije koje imaju nivo biološke zaštite 3 i 4 rade sa izuzetno opasnim patogenima koji ne samo da mogu da izazovu teška oboljenja, već i da dovedu do smrti. 

Trenutno, kako navodi Kirilov, u američkim laboratorijama koje imaju nivo biološke zaštite 3 u najvećoj meri se radi sa visoko patogenim virusom ptičjeg gripa koji može izazvati epidemiju. 

Amerikanci uzgajaju prenosioce opasnih bolesti 

Osim toga, Amerikanci vrlo aktivno uzgajaju i prenosioce opasnih bolesti poput HIV-a, virusa ebole...

"Ovaj rad vrši se u organizacijama Ministarstva odbrane na teritoriji SAD i u šest filijala u drugim državama". Na taj način, u laboratorijskim uslovima mogu se veštački zaraziti 89 vrsta komaraca i 12 vrsta krpelja, a kao prenosilac bolesti koriste se zglavkari.

Do sada je na ovaj način hepatitisom B zaraženo nekoliko vrsta komaraca, navodi Kirilov.

On dalje tvrdi da američke snage imaju plan da u nekom trenutku iskoriste ove komarce, te da ih putem dronova prevezu, a zatim i ispuste u regione u kojima se nalaze protivnici. Ova vojna strategija dovela bi do značajnog efekta.

image