Rusija

Lavrov: Zapad ODKB smatra pretnjom, zato pokušava da pokvari odnose članica

Amerika na ODKB, ŠOS i BRIKS gleda kao na smetnju "svojoj dominaciji u međunarodnoj areni, kao na centre budućeg multipolarnog svetskog poretka", objasnio je šef ruske diplomatije
Lavrov: Zapad ODKB smatra pretnjom, zato pokušava da pokvari odnose članicawww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Zapad u ODKB-u vidi pretnju svojoj dominaciji na međunarodnoj areni i zato pokušava da nas podeli, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nakon današnjeg sastanka ministara spoljnih poslova Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u Minsku.

Prema njegovim rečima, tokom sastanka je ustanovljeno da Zapad i na ODKB i na ŠOS i na BRIKS gleda kao na pretnju "svojoj dominaciji u međunarodnoj areni, kao na centre budućeg multipolarnog svetskog poretka, u kome Zapad vidi pretnju svojim interesima, svojoj hegemoniji".

Shodno tome, primetne su očajničke, agresivne akcije Zapada da unese raskol među članice ovih organizacija i drugih nezavisnih struktura, dodao je ruski ministar. "Pribegavaju beskrupuloznim metodama kako bi zabili klin u odnose članica ODKB-a", objasnio je.

Učesnici sastanka došli su do zaključka da je neophodno da se odupru ovom pritisku Zapada, u potpunosti ispunjavaju savezničke obaveze i ojačaju jedinstvo.

"I predsednik Belorusije je naglasio da to zahteva ne samo saveznička moralna obaveza, već i čisto pragmatični interesi. Jer, na kraju krajeva, svi mi u ODKB, u okviru Zajednice nezavisnih država (ZND), u okviru Evroazijske ekonomske unije i u okviru Savezne države, moramo da živimo zajedno i zajedno rešavamo naše probleme. Ne možemo jedni od drugih da pobegnemo", zaključio je.

Šefove delegacija država članica ODKB-a i generalnog sekretara organizacije primio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, javilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Zapad je opsednut svešću o nepopravljivoj uverenosti u sopstvenu ispravnost, dodao je Lavrov nakon sastanka.

"Drugim rečima, Zapad je obuzet očuvanjem svoje hegemonije na međunarodnoj sceni, nametanjem svojih pravila koja podrivaju međunarodno pravo i formulišu se po principu 'danas mi odgovara da je crno, sutra da je belo'", objasnio je.

Takva tendencija je primetna u različitim sferama međunarodnog života, između ostalog u odnosu Zapada prema aktivnostima integracionih struktura na postsovjetskom prostoru.

Prema njegovim rečima, Zapad, kao što je to već radio u Avganistanu, Iraku, a sada i u Ukrajini, čim izgubi interes napušta situaciju koju je stvorio i odlazi ostavljajući date teritorije u ruševinama i u kritičnom stanju.

Prema njegovim rečima, ODKB bi morao pravilno da analizira aktuelnu situaciju i odabere put.

Teza da zemlje ODKB treba da budu zajedno i zajednički odgovaraju na izazove veoma je aktuelna, s obzirom na trenutnu geopolitičku situaciju u svetu, rekao je generalni sekretar organizacije Imangali Tasmagambetov na sastanku, prenosi TASS.

Potvrdio je reči beloruskog predsednika da geopolitička situacija u svetu nastavlja da se pogoršava.

image