Rusija

Putin: Rasporedićemo nove interkontinentalne balističke rakete, jaka armija je prioritet Rusije

Narod Rusije se ponosi i podržava verne sinove i kćeri koji se danas bore u zoni Specijalne vojne operacije, naglasio je predsednik Rusije
Putin: Rasporedićemo nove interkontinentalne balističke rakete, jaka armija je prioritet Rusije© kremlin.ru

Ljubav prema otadžbini, kao i talenat ruskih komandanata, hrabrost i nepokolebljivost vojnika i jedinstvo naroda postali su odlučujuća snaga u bitkama koje su odredile sudbinu Ruske Federacije i celog sveta, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom obraćanja diplomcima visokih vojnih obrazovnih institucija u jednoj od sali Kremlja "gde sve ukazuje na ratnu slavu mnogih zaštitnika otadžbine".

Putin je podsetio na pobedu u Kurskoj bici, kada je Rusija razbila i potpuno porazila elitne neprijateljske jedinice, pokazala neviđeno herojstvo i hrabrost, otvorila put dugo očekivanoj pobedi.

Naslednici heroja Velikog otadžbinskog rata hrabro se bore za istinu i pravdu tokom SVO, rekao je Putin i naglasio da se narod Rusije ponosi i podržava verne sinove i kćeri koji se danas bore.

"Tokom SVO, vojnici i oficiri Oružanih snaga Rusije štite naš narod, teritorijalni integritet Rusije i njeno pravo na suvereni razvoj. Brane istorijski izbor koji su 2022. godine napravili stanovnici DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti, a 2014. godine Krimljani i stanovnici Sevastopolja", kazao je Putin.

"Jačanje i razvoj vojske, pouzdana bezbednost zemlje je bio i ostaje naš bezuslovni prioritet", naglasio je Putin.

Rusija će, uzimajući u obzir, nove izazove i iskustvo stečeno u SVO nastaviti da usavršava Oružane snage, a počeće od nuklearnog oružja koje predstavlja ključni faktor bezbednosti Ruske Federacije i globalne bezbednosti, kazao je predsednik Putin.

"Najvažniji zadatak ovde je razvoj nuklearne trijade, koja je ključna garancija ruske vojne bezbednosti i globalne stabilnosti. Već oko polovine jedinica i formacija Raketnih strateških snaga opremljeno je najnovijim kompleksima 'jars', a trupe se ponovo opremaju savremenim raketnim sistemima sa hiperzvučnom bojevom glavom 'avangard'", kazao je Putin i dodao da će uskoro borbeno dežurstvo stupaju prvi lanseri kompleksa "sarmat" sa novom teškom raketom.

Arsenali vazduhoplovnih i pomorskih komponenti strateških nuklearnih snaga se popunjavaju, rekao je.

Olovna podmornica novog projekta "borei-A" uvedena u sastav ruske Ratne mornarice, a na borbeno dežurstvo je stupila i fregata "Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorško" u januaru 2023. godine, podsetio je Putin i dodao da je fregata opremljena najnovijim hipersoničnim projektilima "cirkon".

Naoružavanje ruske nuklearne trijade omogućava efikasno i pouzdano strateško odvraćanje i održavanje globalne ravnoteže snaga, naglasio je.

Pohvalio je i najnovije modele oklopnih vozila, jurišne raketne i avijacijske sisteme, sisteme PVO i sisteme elektronskog ratovanja, koji prema njegovim rečima, u toku SVO, daju veliki doprinos rešavanju borbenih zadataka.

Rusija ima još mnogo toga da uradi kako bi kvalitativno povećala potencijal svih komponenti Oružanih snaga, kazao je Putin i dodao da se ti planovi realizuju oslanjajući se na "sopstvenu naučnu, tehnološku, proizvodnu i kadrovsku bazu".

Nastaviće se usavršavanje i proizvodnja onog oružja koje se dobro pokazalo u borbenim uslovima.

Obraćajući se diplomcima, kazao je da ogromna odgovornost pada na njihova ramena, te će im biti potrebno mnogo posvećenosti, energije, istrajnosti, hrabrosti, odlučnosti i spremnosti da predvode svoje drugove.

Najviše osobine boraca i njihova sposobnost za pobedu postiže se napornim, neumornim radom komandanta sa svakim vojnikom ili mornarom, poručio je siguran da će najbolji diplomci svojom službom potvrditi reči velikog Suvorova: "Život i hrabrost oficira su u pobedi!"

image