Rusija

Lukašenko odobrio nacrt sporazuma o zajedničkim centrima za vojnu obuku

Belorusija i Rusija produbljuju vojnu saradnju
Lukašenko odobrio nacrt sporazuma o zajedničkim centrima za vojnu obukuwww.globallookpress.com © Gavriil Grigorov/Kremlin Pool

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko odobrio je nacrt sporazuma sa Ruskom Federacijom o osnivanju i radu centara za zajedničku borbenu obuku vojnog osoblja oružanih snaga dveju zemalja, javila je beloruska agencija BelTA.

Nacrt sporazuma odobren je kao osnova za pregovore zajedničke centre za vojnu obuku, dok je za pregovare i potpisivanje sporazuma u ​​okviru odobrenog projekta ovlašćeno belorusko Ministarstvo odbrane. 

Ranije su lideri Rusije i Belorusije najavili stvaranje zajedničkih vojnih operativnih grupa. Te najave Zapad je osudio, ocenjujući da radi o opravdanju za direktno uključivanje Belorusije u specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. 

Na drugoj strani, Lukašenko tvrdi da se Ukrajina sprema da napadne njegovu zemlju, a da "Belorusiji ne treba nikakav rat", ali da će se braniti ukoliko dođe do agresije na njegovu zemlju.

Ruski i beloruski lideri, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, potpisali su 4. novembra seriju dokumenata sa ciljem produbljivanja integracije dveju zemalja u "Uniju država", što je plan star decenije.

Dokumenti se fokusiraju na niz oblasti - od energetike do odbrane. Najveći fokus je na ekonomskim i regulatornim pitanjima, uključujući zajedničku politiku oporezivanja, bankarstva, industrije, poljoprivrede i energetike. Nije bilo reči o pitanjima političke integracije, kao što su dugogodišnji planovi za jedinstveni parlament ili valutu.

image