Rusija

Kremlj o Bajdenovoj izjavi: Nepredvidiva politika SAD postaje neprihvatljiva za većinu

Imamo sopstvene loše odnose sa Amerikom i veoma dobre odnose sa Kinom, kazao je portparol Kremlja
Kremlj o Bajdenovoj izjavi: Nepredvidiva politika SAD postaje neprihvatljiva za većinu© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Sjedinjene Američke Države vode protivrečnu, nepredvidivu politiku, njihov mentorski ton je postao neprihvatljiv za većinu država, kazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenose "RIA Novosti".

Tako je prokomentarisao izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena koji je kineskog kolegu nazvao "diktatorom koji se osramotio" jer nije znao sve informacije o incidentu sa balonom, samo dan nakon što je državni sekretar Entoni Blinken posetio Peking, u pokušaju da stabilizuje bilateralne odnose sa Kinom.

"U pitanju je protivrečna manifestacija spoljne politike SAD što ukazuje da su nepredvidivi i da nastavljaju sa svojim mentorskim ponašanjem polako postaje neprihvatljivo za veliki broj država. Takvih je sve više", rekao je Peskov novinarima.

Pre samo nekoliko dana se pričalo o susretu američkog državnog sekretara u Pekingu i o pomirljivim izjavama, a sad odjednom lider Amerike pokazuje nejasne akcije, primetio je.

"Ali to je njihova stvar. Mi imamo sopstvene loše odnose sa Amerikom i veoma dobre odnose sa Kinom", zaključio je on.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine izrazilo je protest zbog izjave američkog predsednika. 

Bajden nije sačekao ni dva dana od posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Kini u kojeg je Vašington polagao velike nade da će doprineti poboljšanju odnosa između zemalja, a osmelio se da kritikuje kineskog lidera.

Iako je Blinken u Pekingu rekao da bi poglavlje sa navodnim kineskim špijunskim balonom trebalo da bude arhivirano, Bajden je u utorak izneo lični komentar i uvredio Sija.

Rusija sprečila teroristički napad kijevskog režima

Rusija je uspela da odbije napad ukrajinskih dronova u Podmoskovlju sistemima za elektronsko ratovanje, potvrdio je Peskov.

"Bio je napad. Uspešno je izvršen zadatak. Dronovi su oboreni uz pomoć sredstava za borbu protiv bespilotnih letelica. Istraga je u toku", kazao je Peskov.

Tri ukrajinska drona avionskog tipa su pokušala da izvedu teroristički napad na teritoriji Moskovske oblasti, ali Rusija je sprečila napad i oborila dronove, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Napad je zaustavljen, nema žrtava i štete.

Sporazum o žitu

Ujedinjene nacije nisu u mogućnosti da izvrše odgovarajući uticaj na zemlje kolektivnog Zapada u vezi sa Sporazumom o žitu i ispunjavanju obaveza prema Ruskoj Federaciji, ocenio je Peskov.

"Već smo čuli izjave predstavnika UN, koji su primorani da konstatuju da, nažalost, nisu u mogućnosti da izvrše potreban uticaj na Zapad. Tako da za sada još uvek nema dogovora", odgovorio je Peskov na pitanje da li postoje preduslovi za produženje žitnog posla od strane Rusije.

"Ne, nema preduslova, jer deo sporazuma u vezi sa Rusijom nije ispunjen", objasnio je.

image