Rusija

Objavljena kompletna verzija "plana gladi": Kako je nacistička Nemačka izgladnjivala narode SSSR-a

Ideja da se stanovnici Lenjingrada izgladnjuju nastala je i pre početka invazije na Sovjetski Savez
Objavljena kompletna verzija "plana gladi": Kako je nacistička Nemačka izgladnjivala narode SSSR-aGetty © Keystone / Stringer

Rusko vojno istorijsko društvo objavilo je kompletnu verziju, prvi put na ruskom jeziku, "plana gladi" - dokumenta koji je razvila nacistička Nemačka s ciljem da izvrši genocid nad narodima SSSR-a.

Dokument pod nazivom "Direktiva o ekonomskoj politici privrednog štaba" objavljen je na portalu "Istrija.rf". Ovaj plan od 23. maja 1941. pozivao je na istrebljenje 20 do 30 miliona stanovnika Sovjetskog Saveza.

"Pored dobro poznatog vojnog plana Barbarosa, pripremao se u to vreme i ekonomski plan za pljačku okupiranih sovjetskih teritorija, s obzirom da u je Treći Rajh ozbiljno zavisio od uvoza hrane. Britanska pomorska blokada je predstavljala pretnju za prehrambenu politiku nacističke Nemačke. Stoga su hteli da opljačkaju Sovjetski Savez i da izvezu svo žito. Rezultat ove pljačke doveo bi do gladomora 20 do 30 miliona ljudi", objasnio je Jegor Jakovljev, direktor fondacije "Digitalna istorija".

Prema njegovim rečima, Amerikanci su dokument pronašli u papirima Vrhovne komande Vermahta, a pojavio se i na suđenjima u Nirnbergu. "Nažalost, do sada nije objavljen na ruskom", dodao je istoričar.

Hitlerov plan je podrazumevao da nemački kolonisti postepeno naseljavaju okupirane teritorije, a autohtono stanovništvo Sovjetskog Saveza trebalo je da umre od gladi, objasnio je.

"Rešenje za depopulaciju osvojenih teritorija predložio je Herbert Bake, sekretar Ministarstva poljoprivrede i hrane. Predložio je da kada Vermaht zauzme najplodnije teritorije SSSR-a, sva hrana odatle ode na snabdevanje Vermahta i Trećeg rajha - žito i druge prehrambene proizvode treba odneti u Nemačku", rekao je Jakovljev.

Zbog ovakvog plana, narodi Sovjetskog Saveza trebalo je da se suoče sa glađu. "Ideja da se stanovnici Lenjingrada izgladnjuju nije nastala nakon neuspeha plana Barbarosa, već i pre početka invazije na Sovjetski Savez", dodao je istoričar.

"Ove ljude osuđujemo na glad ne samo zato što su suvišna usta, već i zato što su velikorusi, i pod carem i pod boljševicima, uvek su bili neprijatelji Nemačke i Evrope", navodi se u dokumentu.

"To je bio plan genocida koji predviđa masovno ubistvo ljudi", rekao je Jakovljev.

Zločini nacizma nisu zastareli, podsetio je i napomenuo da se Rusija ponovo bori protiv nacističke ideologije. "Objavljivanje ovakvih dokumenata za širu javnost ima za cilj da podseti da nijedan ratni zločin neće ostati nekažnjen", zaključio je Jakovljev.

image