Rusija

Američki stručnjaci: Nuklearno oružje ne bi pomoglo Rusiji u Ukrajini

"Difens van" tvrdi da nuklearno oružje nije dovoljno efikasno na tako velikom bojnom polju poput Ukrajinskog
Američki stručnjaci: Nuklearno oružje ne bi pomoglo Rusiji u Ukrajini© Louai Barakat/Keystone Press Agency

Upotreba nuklearnog oružja imala bi dalekosežne političke i ekološke posledice, ali "ne bi Rusiji pomogla da dobije rat", tvrdi američki vojni list "Difens van".

U pokušaju da otkriju kakvu bi štetu moglo da napravi rusko nuklearno oružje male snage, oni su stigli do odgovora da njegov efekat zavisi od toga gde bi bilo korišćeno.

A na bojnom polju poput onog u Ukrajini ne bi, kako su ustvdili, imalo neki ključan značaj za epilog ruske specijalne vojne operacije.

"Neposredni efekti bi bili prilično užasni ako biste bili uhvaćeni nezaštićeni u krugu od nekoliko kilometara, a vojna primena bi verovatno imala za cilj da uništi lokalne koncentracije neprijateljskih trupa (ako su bile dovoljno glupe da se koncentrišu na način koji je obezbedio takvu metu), ili možda važnih skladišta snabdevanja i slično", rekao  je za ovaj list Majkl Frankel, bivši saradnik u Laboratoriji za primenjenu fiziku "Džons Hopkins".

Ali, tvrdi Frankerl, takvo oružje korišćeno na stvarnom ukrajinskom ratištu protiv vojnih snaga, ne bi donelo veliku prednost Rusiji, jer mnogo toga, kako piše taj list, ima veze sa ogromnom veličinom bojnog polja.

Ukupna površina zemlje koju zauzima Rusija je, kako ističe "Difens van", gotovo veličine Portugala, a Ukrajinci se bore na više frontova, i nisu koncentrisani tako da bi mogli da se gađaju nuklearnim oružjem.

"Nuklearna eksplozija od pet kilotona biće efikasan ubica - ali samo na relativno maloj udaljenosti, verovatno manje od jedan ili 1,5 kilometar. Šanse da preživite takvu eksploziju (zajedno sa bilo kojom teškom opremom) su prilično dobre kada pređete tu udaljenost, a preko dva kilometra još bolje. Dakle, upotreba nuklearke za zaustavljanje ili odbacivanje fronta dugog dvadeset ili trideset kilometara ne izgleda izvodljivo", tvrdi Frankel.

Oružje bi, navodi se, pomoglo da se otvori koridor kroz odbrambenu liniju, ali prelazak preko radijacijom zagađenog zemljišta ne bi mnogo doneo Rusima.

A, nuklearne padavine i sekundarni ekološki i radiološki efekti su mnogo više mana, nego prednost tog oružja, navodi sagovornik ovog časopisa.

"To znači da bi svako oružje koje je Rusija upotrebila u Ukrajini zagadilo mnogo veće područje od svoje specifične mete. I ne postoje dobri načini da se predvidi koliko daleko to zagađenje i kontaminacija mogu doseći", piše "Difens van".

List dodaje da američki zvaničnici nisu jasno saopštili kako bi odgovorili na upotrebu ruskog nuklearnog oružja, samo su istakli da bi odgovor bio "katastrofalan" za "Putinov režim".

 

image
VV inauguration
banner