Rusija

Tenk T-90M "proboj" ruši ukrajinsku odbranu (VIDEO)

Tenkovi udaraju po skladištima municije, oružja i ukrajinskim pozicijama i čiste teren za prodor ruskih jurišnih jedinica

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak delovanja tenka T-90M "proboj" na kojem se vidi kako ruski tenk napada ukrajinske pozicije na prvoj liniji fronta.

Modernizovani tenkovi T-90M izašli su na teren sa kojeg su izvršili napad i uništili ukrajinske jedinice u zoni Specijalne vojne operacije (SVO). Tenkovske jedinice očistile su put za ruske jurišne jedinice koje nastavljaju dalje probijanje kroz odbranu ukrajinske armije.

Ruski tenkovi kreću se na osnovu koordinata koje dobijaju putem dronova, a meta su vojna skladišta, izviđačke pozicije i drugi centri ukrajinske vojske u zoni SVO. 

"Kuda god da se neprijatelj odluči da ode, obaveštajci će kao jedni od prvih saznati o tome i preneti koordinate komandi", rekao je komandant jednog tenka po nadimku Perun.

Ruski T-90 s pravom se smatra jednim od najboljih tenkova na svetu. Prvi model nastao je krajem 80-ih godina prošlog veka, a danas ga, osim Rusije, koriste i vojske drugih zemalja. Indija tako i sama proizvodi ovaj tenk na svojoj teritoriji, a nešto slično planira da uradi i Egipat. 

Jedna od poslednjih modernizovanih verzija ovog tenka je T-90M, koji je do te mere modernizovan da gotovo ni ne liči na svog "pretka". Konkurenti su mu nemački "leopardi" i američki "abramsi". 

image