Rusija

Oružje koje Zapad šalje Kijevu završilo na granici sa Izraelom: Moskva upozoravala na posledice

Davanje oružju Kijevu je opasnost za ceo svet, kaže portparol Kremlja
Oružje koje Zapad šalje Kijevu završilo na granici sa Izraelom: Moskva upozoravala na posledice© Tanjug/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio je danas da je Moskva više puta ukazivala na to da se oružje koje se šalje Ukrajini može naći i u drugim delovima sveta, upozorivši time međunarodnu zajednicu na još jednu negativnu stranu uključivanja Zapada u sukob.

"Pretnja je aktuelna", ocenio je Peskov komentarišući poslednju izjavu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Izraelac je, podsetimo, izjavio da država već sada registruje zapadno oružje koje se isporučuje Kijevu u blizini svojih granica.

"To je bilo neizbežno", rekao je portparol Kremlja. 

"I ranije smo govorili da oružje u Ukrajini prodaju različite grupe na onim mestima gde je to moguće, kao i da Kijev ne može da osigura da situacija oko oružja koje dobija sa Zapada bude stabilna. To je opasnost za bezbednost sveta", upozoravaju iz Kremlja i danas.

Upitan da prokomentariše izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona - koji je poručio da Rusija ima destabilizujuću ulogu u Africi - Peskov kaže da odnosi Moskve i afričkih zemalja nisu usmereni protiv bilo koje treće strane.

Podsetimo, Rusija i afrički kontinent sve više jačaju odnose, što izaziva zabrinutost Zapada koji se pribojava da bi mogao izgubiti uticaj u tom delu sveta. Sledećeg meseca, u julu, u planu je da se u Sankt Peterburgu održi i drugi samit "Rusija-Afrika". 

image