Rusija

Zaharova podsetila izraelskog ambasadora na istoriju: Banderovci ubili 1,4 miliona Jevreja

Ambasador Izraela poručio da se ništa ne može učiniti povodom toga što Ukrajina danas od svojih nacista pravi heroje, te da se podrška Kijevu zbog toga ne sme zaustaviti
Zaharova podsetila izraelskog ambasadora na istoriju: Banderovci ubili 1,4 miliona Jevrejawww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova danas je "opomenula" ambasadora Izraela u Ukrajini Mihaila Brodskog zbog nedovoljnog pamćenja istorije i izjave da smatra da bi bilo "nepravilno uslovljavati podršku Ukrajini" time da Ukrajina prestane da slavi Stepana Banderu i Andreja Meljnika kao heroje. 

Ambasador je, podsetila je Zaharova, poručio da shvata da se ove ličnosti danas smatraju za heroje u Ukrajini, iako to isto ne misli Izrael, jer ih Jevreji smatraju za naciste, ali Ukrajina, kako je poručio, "pokušava da nađe svoj identitet i svoje heroje". 

"U okviru svoje borbe za nezavisnost Ukrajine oni su želeli da vide Ukrajinu bez Jevreja, kao i bez Poljaka, bez komunista, i, verovatno, bez mnogo još koga. Ali zaustaviti taj proces danas je nemoguće", rekao je ambasador za izraelske medije. 

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije odreagovalo je na ovu izjavu.

"Hej vi, koji primate milijarde kako biste obezbedili da tema i dalje ostane aktuelna! Ništa niste propustili? Holokaust treba pamtiti ne samo zato jer se on tada desio, već i da se on nikada ne bi ponovio. I to ne samo kada je reč o jednoj naciji ili religiji, već kada je reč o svima", naglasila je portparolka. 

"Kada već zaštitnika žrtava Holokausta, osim nas, više nema, podsetiću gospodina Brodskog na politiku Organizacije ukrajinskih nacionalista, kojom je rukovodio Stepan Bandera. Druga stavka Velikog sabora OUN od aprila 1941. godine: 'OUN se bori protiv Židova kao protiv osnove moskovsko-boljševističkog režima'", napisala je Zaharova na Telegramu, a zatim dalje podsetila i na reči jednog drugog ukrajinskog nacionaliste, Jaroslava Stecko, koji je jednom prilikom izjavio sledeće:

"Gledišta sam da Židove treba uništiti i da bi bilo svrsishodno u Ukrajini iskoristiti nemačke metode istrebljenja jevrejstva, isključujući njihovu asimilaciju".

Jevreji su, zaista, pre više decenija bili podvrgnuti masovnom nasilju, većinski su bili "uništeni, zapaljeni i zakopani", i to oko 1, 4 miliona ljudi, podseća danas Zaharova, a zatim i postavlja pitanje: O kakvim "herojima" uopšte može da govori Mihail Brodski?

Ona je skrenula pažnju da je tvrdnja da se tu više ništa ne može učiniti, kako je izraelski ambasador prokomentarisao to što se nacisti ponovo veličaju u Ukrajini, nepravilna, jer da su Sovjeti tako razmišljali za vreme Drugog svetskog rata, izraelskog ambasadora, čiji su preci u to vreme živeli u Sankt Peterburgu, ne bi ni bilo!

"Niko nema prava na takve heroje, jer to nisu heroji, već čeda ada, i ne radi se ni o kakvom identitetu, već sramoti naroda Ukrajine. To je slavljenje nacizma", zaključuje Zaharova. 

Slično su 20-ih i 30-ih godina razmišljali i Nemci, koji su u potrazi za svojim identitetom počinili velika zverstva. "Ako po mišljenju Mihaila Brodskog Kijev ima prava na takve heroje i identitet, to je već problem izraelskog MSP-a", poručuje ruska strana. 

image