Rusija

Nebenzja: Zapad da ne dozvoli nuklearnu katastrofu u Zaporožju

Stalni predstavnik Rusije u UN poručio je da je ukrajinska vojska ušla u "zaporoški mlin za mlevenje mesa"
Nebenzja: Zapad da ne dozvoli nuklearnu katastrofu u Zaporožju© Michael M. Santiago/Getty Images

Kijevski režim već mesec dana sprovodi samoubistvenu kontraofanzivu kako bi svojim zapadnim mentorima dokazao da Ukrajina može da pobedi Rusiju, istakao je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja, navodeći i da se nada da Zapad neće dozvoliti katastrofu u nuklearnoj elektrani "Zaporožje".

"Podstaknuti zapadnim sponzorima kojima je Ukrajina dužna da opravda efikasnost korišćenja naoružanja i municije, ukrajinske snage već mesec dana sprovode samoubistvenu kontraofanzivu na ruske položaje", rekao je Nebenzja, a prenele "RIA Novosti".

Prema njegovim rečima, Ukrajinu je to koštalo na hiljade mobilizovanih vojnika i nekoliko stotina jedinica oklopne tehnike.

"Ukrajinska zajednica to zove zaporoškom mašinom za mlevenje mesa, po uzoru na bahmutsku mašinu za mlevenje mesa, gde je Kijev nekoliko meseci slao svoje vojnike u sigurnu smrt samo da bi dokazao zapadnim isporučiocima oružja da može da pobedi Rusiju", dodao je ruski političar.

Rusija se, kako ističe Nebenzja, nada da zapadni pokrovitelji Kijevu neće dozvoliti da izazove katastrofu u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Ističe da su "paranoične izjave" lidera kijevskog režima da je Rusija navodno minirala Zaporošku nuklearnu elektranu i da je spremna da je uništi – "krajnje alarmantne".

Da je to apsurdno, može da se uveri i generalni direktor IAEA Rafael Grosi, koji je uprkos svim preprekama iz Ukrajine nedavno posetio stanicu.

"Želeo bih da verujem da će zapadni sponzori kijevskog režima uspeti da ga umire i spreče katastrofu koja bi mogla da pogodi veći deo Evrope. Kao što smo više puta videli, samog Zelenskog i njegovu kliku, kako u Ukrajini tako i u Evropi, uopšte nije briga", dodao je on. 

Nebenzja je takođe rekao i da Zapad neće dozvoliti Kijevu da vodi bilo kakve pregovore o miru sve dok "Ukrajinaca više ne bude".

Kazao je i da Vladimir Zelenski i njegova klika sada imaju novi zadatak – da potpuni fijasko i pogrom, u šta se pretvorila takozvana kontraofanziva, pretvore u pobedu.

"Taj zadatak će zajedno sa Kijevom rešavati i Vašington i London i Brisel. Sada je više nego jasno da ih Ukrajina interesuje isključivo kao instrument za slabljenje i obuzdavanje Rusije", zaključio je Nebenzja.

image