Rusija

Rusija jedina zemlja u Evropi gde su u maju pale cene hrane

Godišnje stope rasta cena iznad 20 odsto zabeležene su i u Srbiji (23,2 odsto), Slovačkoj (21,7 odsto), Estoniji (20,4 odsto), Ukrajini (20,1 odsto), navode "RIA Novosti"
Rusija jedina zemlja u Evropi gde su u maju pale cene hranewww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Rusija je u maju bila jedina zemlja u Evropi u kojoj je zabeležen pad cena hrane i to za rekordnih 1,12 odsto na godišnjem nivou, proizlazi iz računice "RIA Novosti".

Do sada je godišnja deflacija hrane i bezalkoholnih pića u Rusiji primećena samo dva puta – u junu 2018. godine (0,42 odsto) i prošlog aprila (0,22 odsto). Prema rečima Dmitrija Vostrikova, izvršnog direktora Udruženja proizvođača i dobavljača prehrambenih proizvoda, trenutna situacija je u vezi sa preorijentacijom logističkih ruta, učestalijim plaćanjem u nacionalnim valutama, i rekordnom žetvom žitarica i uljarica.

Inflacija hrane i dalje je najveća u Mađarskoj, iako je nastavila da usporava sa 39 odsto na 34 odsto. Godišnje stope rasta cena iznad 20 odsto zabeležene su i u Srbiji (23,2 odsto), Slovačkoj (21,7 odsto), Estoniji (20,4 odsto), Ukrajini (20,1 odsto). Inflacija je najviše usporila u Portugalu (za šest procentnih poena), Mađarskoj (za pet), Litvaniji i Slovačkoj (za 3,7) i Estoniji (za tri procenta).

Međutim, samo četiri zemlje su zabeležile rast cena ispod deset odsto na godišnjem nivou: Portugal (9,4 odsto), Kipar (8,4 odsto), Švajcarska (5,3 odsto) i Belorusija (4,4 odsto).

Vostrikov je napomenuo da je inflacija u evropskim zemljama rezultat povećanja stope Evropske centralne banke i visokih cena energenata. "Rast energetskih resursa i stope refinansiranja dovodi do povećanja troškova, utiče na cenu proizvodnje svih evropskih dobara, uključujući i hranu", objasnio je on.

Studiju je sprovela agencija "RIA Novosti" na osnovu podataka nacionalnih statističkih službi 40 evropskih zemalja za maj.

image