Rusija

Lavrov ekskluzivno za RT o pobuni "Vagnera": SAD ne menjaju politiku, vode rat protiv Moskve (VIDEO)

Šef ruske diplomatije podsetio je na izveštavanje Si-En-Ena prema kojem su američke službe znale da se u Rusiji sprema pobuna, ali da su ipak odlučile da to prećute
Lavrov ekskluzivno za RT o pobuni "Vagnera": SAD ne menjaju politiku, vode rat protiv Moskve (VIDEO)© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Veliki broj lidera telefonirao je poslednjih dana ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i time izrazio podršku aktuelnoj vlasti u Moskvi, rekao je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov za RT internešnel.

Lavrov je poručio da je veliki broj stranih lidera izrazio uverenje da će Rusija uspeti da se izbori sa novonastalom situacijom i da je stabilizuje, o čemu je, kako je priznao, i lično razgovarao sa stranim kolegama.

Potvrdio je da je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko u subotu ujutru razgovarao sa Putinom, kao i da su dva lidera govorila o načinima na koje bi se moglo izbeći krvoproliće ukoliko bi pobunjenici "Vagnera" nastavili put ka Moskvi. 

SAD ne menjaju politiku: Vode rat protiv Moskve

Osvrnuo se i na komentare zapadnih medija o poslednjim dešavanjima u Rusiji i istakao da oni samo potvrđuju da se američka politika formira tako da odgovara isključivo njihovim interesima, odnosno, da nema objektivnog principa kojeg se američke kolege pri tome pridržavaju, kao i da nema poštovanja međunarodnog prava, već samo lični interesi.

Zbog toga, kako je objasnio, u nekim državama se podržavaju državnih prevrata - kao, na primer, što je to bio slučaj u Kijevu 2014. godine - dok je u drugim zemljama situacija drugačija. 

Podsetio je da su pre 2014. pripadnici "Azova" bili označeni kao teroristi, te da je bilo saopšteno da pomoć koja ide Kijevu ne treba da dospe u njihove ruke. Ipak, kao što je poznato, kasnije se odnos prema njima promenio, a Japan je čak povukao ime "Azov" sa spiska terorističkih organizacija. 

Sjedinjene Američke Države nisu promenile svoj stav, one rukama Ukrajinaca vode rat protiv Rusije, a dokaz tome je i izveštavanje Si-En-Ena koji je jasno pokazalo čemu su se nadali u Vašingtonu. 

Si-En-En je tako preneo da je američka obaveštajna služba posedovala informaciju da se "vagnerovci" spremaju za pobunu, ali da su ipak odlučili da to prećute, zbog, kako je to ocenio Lavrov, nadanja da bi "vagnerovci" mogli da uspeju u svojim namerama i dovedu do raskola, što bi odgovaralo Vašingtonu. Ovaj medij dalje je naveo da se očekivalo da će pobuna dovesti do većih posledica: krvoprolića i znatno većeg protivljenja sa obe strane. 

O sličnim očekivanjima da će doći do raspada Rusije nadali su se i kijevski zvaničnici, podseća Lavrov.

On je prokomentarisao i predsednika Francuske Emanuela Makrona koji je izjavio da "Pariz pažljivo prati šta se dešava, da je pobuna pokazala raskol u vojnom vrhu Rusije, slabost režima i armije, ali da svi ti događaji pokazuju da je odluka o podršci Kijevu, zapravo, bila ispravna".

"Makron je video priliku kako Ukrajina i celo zapadno krilo mogu da nanesu strateški poraz Rusiji, a ovo sve samo pokazuje da su Putinove reči bile istinite: Čitava zapadna mašinerija radi protiv Moskve", podvukao je Lavrov.

image