Rusija

Lavrov: Zapad raspirivanjem sukoba u Ukrajini usporava stvaranje multipolarnog sveta, e pa neće moći

Rusija daje primer drugim zemljama kako da ostvare suverenitet u ključnim oblastima, naglasio je šef ruske diplomatije
Lavrov: Zapad raspirivanjem sukoba u Ukrajini usporava stvaranje multipolarnog sveta, e pa neće moći© Tanjug/AP Photo/Nardus Engelbrecht

Proračuni vlasti evropskih zemalja da raspirivanjem ukrajinskog sukoba spreče jačanje Rusije osuđeni su na neuspeh, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov za "Pervij kanal".

"Zemlje Kolektivnog zapada su opsednute željom da spreče formiranje multipolarnog svetskog poretka i ne propuštaju priliku da brane svoju hegemoniju. Ukrajinu vide kao instrument kojim mogu da spreče stvaranje multipolarnog sveta, tako što će sprečiti jačanje Rusije. Njihovi planovi su osuđeni na neuspeh", rekao je Lavrov.

Zapad bi se naoružao protiv svake druge zemlje koja bi želela da zaštiti svoje nacionalne interese, kao što je to učinila Rusija, rekao je Lavrov.

"Oslanjam se na procene mojih prijatelja, koji dugi niz godina veoma pomno prate evoluciju američke pozicije i generalno akcije kolektivnog Zapada. Logika koju oni vide u postupcima Amerikanaca se svodi na tezu: moramo odmah da eliminišemo pobunjenika – Rusiju koja se usudila da nam protivreči", kazao je Lavrov.

"Ako bi bilo koja druga zemlja branila svoje nacionalne interese na ovaj način, odlučno, čvrsto, siguran sam da bi Zapad uzeo oružje protiv nje", ocenio je šef ruske diplomatije.

Rusija daje primer drugim zemljama, kako da ostvare suverenitet u ključnim oblastima, zaključio je.

O miru: Žalosno što svet ne želi pregovore

Lavrov je još podvukao da vlasti u Rusiji smatraju da je nemoguće odustati od ciljeva koji su bili zacrtani prilikom otpočinjanja Specijalne vojne operacije, a upozorio je i da što duže Kijev i Zapad odugovlače sa pregovorima, to će biti teže postići dogovor. 

"Jako je žalosno da svetska javnost nema dovoljnu želju da stvori uslove za održavanje ozbiljnih pregovora između Rusije i Ukrajine. Mirni pregovori će se održati samo onda kada Rusija vidi da su ključne države Zapada, pre svega SAD, preduzele ozbiljne korake, predložile novu arhitekturu bezbednosti koja će zaštititi Zapad, Evropu, Rusiju i Ukrajinu i kada Rusiji budu date jasne garancije da Ukrajina neće ući u NATO, a Ukrajina dobije garancije o nenapadanju".

Lavrov je naglasio i da su trenutni odnosi RF i Zapada kao borba dva sveta, te da Moskva više ne može da se oslanja na sporazume potpisane sa Zapadom, uključujući i one koji su pravno obavezujući. Rekao je i da je predsednik Putin otvoren za razgovor sa stranim zvaničnicima, ali da oni ne projavljuju inicijativu, već da samo neki od njih - na primer, nemački kancelar Olaf Šolc i lider Francuske Emanuel Makron - govore da imaju nameru da porazgovaraju sa ruskim liderom. Ipak, kako kaže, nikakvih konkretnih koraka u tom smeru za sada nema.

Ministar je danas poručio i da postoji sumnja da niz zapadnih država šalje u Ukrajinu i svoje zvanično vojno osoblje.

On se dotakao i teme oružane pobune koja se desila u subotu i izjavio da je vrlo verovatno da je Vašington izdao naredbu Kijevu da ne koristi uzburkanu situaciju u Rusiji i da ne izaziva provokacije ili diverzije. 

image