Rusija

Peskov: Ukrajina može da izvede sabotažu na Zaporoškoj nuklearki, pretnje su realne i stalne

Dokaz realne pretnje je bombardovanje Kahovske hidroelektrane, što je dovelo do pucanja brane i katarstrofalnih poplava u regionu, naglasio je portparol Kremlja
Peskov: Ukrajina može da izvede sabotažu na Zaporoškoj nuklearki, pretnje su realne i stalnewww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Pretnja da bi Ukrajina mogla da izvede diverziju na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani uvek postoji i to je stalna pretnja, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je tako prokomentarisao poslednju vest da je Ukrajina započela pripremu za eventualnu provokaciju na nuklearnoj elektrani, koja bi mogla da dovede do nuklearne katastrofe. 

"U Zaporoškoj nuklearki se nalaze predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Oni su dokumentovali i svedoče naporima koji su uloženi da se osigura bezbednost stanice", dodao je.

Pretnja provokacijama iz Ukrajine je stalna, ukazao je Peskov i dodao da je dokaz tome sabotaža koja je dovela do pucanja brane u Kahovskoj hidroelektrani.

Nema konkretnih dogovora sa papinim izaslanikom

Specijalni izaslanik pape, kardinal Mateo Zupi, razgovarao je sa pomoćnikom predsednika Rusije Jurijem Ušakovim razgovarali su o humanitarnim pitanjima, kazao je Peskov i dodao da Kremlj visoko ceni napore i inicijative Vatikana da se reši situacija u Ukrajini.

"Razmenili su mišljenja i informacije o humanitarnim pitanjima u kontekstu situacije u Ukrajini. Nema konkretnih odluka ili dogovora, ako bude potrebno, dijalog će se nastaviti", objasnio je.

Prema rečima portparola Svete stolice Matea Brunija, kardinal Zupi po nalogu pape Franciska obavlja "misiju koja će doprineti ublažavanju tenzija u sukobu u Ukrajini, u nadi da bi to moglo da otvori put miru".

SVO se nastavlja do ostvarenja svih ciljeva

Narod Rusije pokazuje ogromnu podršku Novom svetskom poretku i predsedniku, kazao je Peskov.

Specijalna vojna operacija se nastavlja, s obzirom da trenutno nema uslova za rešenje situacije diplomatskim putem, iako "postoje određeni napori za to", naglasio je i potvrdio da je za Rusku Federaciju glavno postizanje svih ciljeva koje je formulisao predsednik.

Rusija bi volela da Sjedinjene Američke Države dobijaju objektivne i tačne informacije kako bi objektivno procenile dešavanja u svetu,  kazao je Peskov.

Tako je odgovorio na pitanje u vezi sa lapsusom američkog predsednika Džozefa Bajdena koji je rekao da Putin "očigledno gubi rat u Iraku".

"Verovatno je svima važno da SAD ostanu predvidive, da objektivno procenjuju ono što se dešava i da se zainteresuju za informacije iz pravih izvora kako bi za sebe formirale objektivnu i ispravnu sliku sveta. Zaista smo zainteresovani za ovo i veoma pažljivo pratimo situaciju", rekao je Peskov novinarima.

"I, naravno, nadamo se da je gospodin Bajden tokom jučerašnje izjave imao na umu Ukrajinu", rekao je Peskov novinarima.

image