Rusija

NATO kap koja je prelila čašu: Zašto je Rusija napustila Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama

Zapadne zemlje su imale više nego dovoljno vremena da pokažu zdrav razum, ali su odabrale put sukoba sa Rusijom, kazao je ruski diplomata
NATO kap koja je prelila čašu: Zašto je Rusija napustila Sporazum o konvencionalnim oružanim snagamawww.globallookpress.com © Xinhua

Stupanje Finske u NATO i procedura prijema Švedske u Alijansu bili su "kap koja je prelila čašu" i učinila neizbežnim povlačenje Rusije iz Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE), izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov u govoru na Konferenciji članica CFE.

Prema njegovim rečima, Rusija će izaći iz ovog Sporazuma 7. novembra ove godine, čak i "ako Dunav poteče unazad".

Značajno je narušen stabilan balans konvencionalnih oružanih snaga u severnoj Evropi nakon što je u NATO stupila Finska, zemlja koja nije država potpisnica CFE sporazuma, a graniči se sa delom teritorije Ruske Federacije gde se sporazum primenjuje, objasnio je Rjabkov i upozorio na mogućnost da se u Finskoj, a uskoro i u Švedskoj, rasporede konvencionalne oružane snage trećih država.

Upravo ovi koraci su bili "poslednja kap koja je prelila čašu" zbog kojih je povlačenje Rusije iz sporazuma neizbežan, naglasio je i dodao da se ne radi o nameri koja bi mogla da se revidira, već o odluci koja je već usvojena i oličena u zakonu zemlje.

"Zapadne zemlje su imale više nego dovoljno vremena da pokažu zdrav razum, ali su odabrale put sukoba sa Rusijom, što se, između ostalog, odrazilo i na strateški koncept Severnoatlantske alijanse", objasnio je Rjabkov.

"Nemamo nameru da opominjemo naše protivnike, koji su odavno i čvrsto zauzeli svoju pogrešnu poziciju. Očekujemo da neće gubiti vreme i energiju na ritualna zaklinjanja i besmislene apele na nas", rekao je zamenik ministra.

Ipak, novi pregovori o kontroli nad konvencionalnim naoružanjem u Evropi biće mogući samo u slučaju da Zapad odustane od antiruske politike.

"Ako i kada nastupi trenutak da se sedne za pregovarački sto, svet će biti potpuno drugačiji i biće potrebni principijelno drugačiji pristupi. Naravno, vodićemo se isključivo našim nacionalnim interesima", kazao je diplomata.

image