Rusija

Rjabkov: Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u suprotnosti sa interesima Rusije

Povlačenje Moskve iz ovog Sporazuma neće pogoršati bezbednosnu situaciju u Evropi, jer je već bila urušena neprijateljskim delovanjem zemalja NATO-a, kaže zamenik ruskog ministra spoljnih poslova
Rjabkov: Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u suprotnosti sa interesima Rusijewww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Povlačenje Rusije iz Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi neće pogoršati bezbednosnu situaciju, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

"Bezbednost u Evropi već je bila urušena neprijateljskim delovanjem zemalja NATO-a i njihovih poslušnika prema Rusiji. Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama zapravo nije funkcionisao dugi niz godina, tako da naše povlačenje iz njega ne može da pogorša situaciju", kazao je Rjabkov.

Ruski diplomata je naglasio da će posle ovog poteza Moskve nestati "iluzije onih koji su se nadali da će Rusiju vratiti u Sporazum".

"Zbog promenjene situacije, ovaj Sporazum je u suprotnosti sa interesima bezbednosti Rusije. Ova očigledna činjenica sada će morati da bude priznata i na Zapadu", naveo je.

Podsetimo, Rusija je ranije raskinula Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi.

Ruski predsednik Vladimir Putin imenovao je zamenika ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova za svog predstavnika, kada se to pitanje bude razmatralo u parlamentu.

Sporazum o konvencionalnim snagama u Evropi, potpisan 19. novembra 1990. u Parizu, ograničava količinu teškog naoružanja na prostorima od Atlantskog okeana do Urala. Sporazum je na snagu stupio 1992, a u Istanbulu je 1999. godine potpisana obnovljena verzija dokumenta.

Ruska Duma je u međuvremenu ratifikovala ovaj sporazum, ali to nije učinila ni jedna od članica NATO-a. Moskva je optužila Alijansu da je svojim širenjem na istok značajno narušila odnos vojnih snaga na Starom kontinentu, čime je u ozbiljnu sumnju dovedena i sama suština CFE.

Rusija je 2007. godine suspendovala učešće u Sporazumu, dok zemlje NATO-a ne ratifikuju dokument, i ne počnu da ga ispunjavaju.

image